Šiemet rinkliavos nekeis, didesnės sąskaitos – kitąmet

Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos nuo­trau­ka
Per­nai iš Rie­ta­vo sa­vi­val­dybės gy­ven­tojų ir įmo­nių su­rink­ta per 1 mln. 326 tūkst. t miš­rių ko­mu­na­li­nių at­liekų
Pa­ki­lo elekt­ros kai­na, dau­giau mo­ka­me už šil­dymą, brangs­ta ko­ne vi­sos pa­slau­gos, mais­tas, ki­tos prekės. Ga­li­ma pa­si­džiaug­ti bent tuo, kad Rie­ta­vo sa­vi­val­dybės gy­ven­to­jams šie­met ne­reikės dau­giau mokė­ti už at­liekų su­rin­kimą ir tvar­kymą – jau ruo­šia­mos sąskai­tos gy­ven­to­jus ne­tru­kus pa­sieks ne­pa­ki­tu­sios. Ta­čiau at­ėjus 2023-ie­siems ma­žiau­siai už šią pa­slaugą vi­sa­me Tel­šių re­gio­ne mo­kan­tys rie­ta­viš­kiai pi­ni­gi­nes turės pa­plo­nin­ti jau la­biau.



Su­mokė­jo dau­giau, nei su­rin­ko

Apie tai kalbė­ta pra­ėjusį ket­vir­ta­dienį vy­ku­sio Rie­ta­vo sa­vi­val­dybės ta­ry­bos Ūkio plėtros ir eko­lo­gi­jos ko­mi­te­to po­sėdžio me­tu. 2021 metų ko­mu­na­li­nių at­liekų su­rin­ki­mo ir tvar­ky­mo pro­gra­mos lėšų pa­nau­do­ji­mo ata­skaitą pri­sta­čiu­si Sa­vi­val­dybės eko­logė Ves­ta And­ri­jaus­kienė pa­sa­ko­jo, kad per­nai už vie­tinę rink­liavą iš gy­ven­tojų bu­vo su­rink­ta 206 tūkst. 980 eurų.
Ta­čiau šios su­mos neuž­te­ko at­si­skai­ty­ti su ko­mu­na­li­nes at­lie­kas su­ren­kan­čiu ir tvar­kan­čiu Tel­šių re­gio­no at­liekų tvar­ky­mo cent­ru (TRATC), ku­ris Sa­vi­val­dy­bei iš­rašė 219 tūkst. 250 Eur sie­kian­čią sąskaitą. Be to, pa­didė­jo ir kre­di­ti­nis įsis­ko­li­ni­mas: 2021 m. sau­sio 1 d. jis bu­vo 3 658 Eur, o metų pa­bai­go­je, gruod­žio 31 d., jau siekė net 15 928 eu­rus.
V. And­ri­jaus­kienė ko­mi­te­to na­riams aiš­ki­no, kad tokį įsis­ko­li­ni­mo pa­didė­jimą galė­jo nu­lem­ti tai, kad bu­vo pa­di­din­tas va­di­na­ma­sis vartų mo­kes­tis (2020 m. jis bu­vo 50,5 Eur/t, 2021 m. – 52 Eur/t), o pa­sta­ro­jo išau­gimą nulėmė pa­didėjęs tar­šos mo­kes­tis už at­liekų ša­li­nimą sąvar­ty­ne. An­tai 2020 m. jis siekė  5 eu­rus už toną at­liekų, o 2021-ai­siais – jau 10 Eur už toną.
Įsis­ko­li­ni­mas pa­didėjęs dar ir dėl to, jog per­nai gy­ven­to­jai už at­liekų su­rin­ki­mo ir tvar­ky­mo pa­slaugą ga­vo ma­žes­nes sąskai­tas nei 2020 m., mat šįsyk jas ap­skai­čiuo­jant bu­vo tai­ky­tas ma­žes­nis mi­ni­ma­lus kon­tei­ne­rių pa­kėli­mo skai­čius – 13, o ne 26, koks bu­vo me­tais prie­š tai. Ta­čiau to­kia do­vanėlė gy­ven­to­jams te­ko tik per­nai – kai bus ruo­šia­mos sąskai­tos už 2022 me­tus, jas gy­ven­to­jai gaus jau tiks­les­nes, pa­gal tai, kiek kartų jų in­di­vi­dua­lių namų kon­tei­ne­riai bu­vo iš­tuš­tin­ti.
„Vi­si kon­tei­ne­riai yra „su­či­puo­ti“, tai bus ga­li­ma ma­ty­ti, kiek kartų kon­tei­ne­ris bu­vo iš­vež­tas. Ži­no­ma, jei­gu žmo­gus jį bus išstūmęs tik 13 kartų, jis gaus to­kią pat sąskaitą, bet jei­gu dau­giau, tai už kiek­vieną pa­pil­domą pa­kėlimą pri­si­de­da 83 cen­tai. Ta­da sąskai­ta au­to­ma­tiš­kai ateis di­desnė“, – kalbė­jo V. And­ri­jaus­kienė.
Anot jos, per­spek­ty­vos to­kios, kad rink­liavą teks di­din­ti, nes da­bar­tinė tem­pia „į mi­nusą“.


Mi­nist­ro kal­bos – tik po­li­ti­nis pa­si­sa­ky­mas

Už­fik­savęs tai, kad Sa­vi­val­dybė TRATC-ui turė­jo su­mokė­ti dau­giau pi­nigų, nei pa­ti su­rin­ko iš rink­lia­vos, ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas Al­bi­nas Mas­laus­kas eko­logės klausė, ar at­lie­kas tvar­kan­čios bend­rovės iš­ra­šy­to­mis sąskai­to­mis ak­lai ti­ki­ma – galbūt ji ran­da ga­li­mybę su­kčiau­ti ir sąskai­tas Sa­vi­val­dy­bei pa­tei­kia kiek di­des­nes? Bet V. And­ri­jaus­kienė to­kią ga­li­mybę at­metė.
„Ne­la­bai norė­čiau tikė­ti, kad su­kčiau­ja. Ka­dan­gi pa­tys ma­tom: rink­lia­vos ne­di­di­nom, o pa­slau­gos vi­sur kai­nuo­ja bran­giau, au­to­ma­tiš­kai ir sąskai­tos iš­ra­šo­mos di­desnės, – bu­vo įsi­ti­ki­nu­si eko­logė. – O šiaip mūsų rink­lia­va gy­ven­to­jams pa­ti ma­žiau­sia re­gio­ne, tai vis tiek ateis lai­kas, kai turė­sim di­din­ti.“
O bet koks di­di­ni­mas gy­ven­to­jams ker­ta skaud­žiai. Todėl ko­mi­te­to na­rys Vik­to­ras Kra­ji­nas domė­jo­si, galbūt yra ga­li­mybė to rink­lia­vos di­di­ni­mo iš­veng­ti bent jau dėl au­gan­čio „vartų“ mo­kes­čio, juk ap­lin­kos mi­nist­ras vie­šai kalbė­jo, kad kiek šis mo­kes­tis be­kiltų, gy­ven­to­jams jis ne­taps naš­ta.
Eko­logė ne­bu­vo lin­ku­si tikė­ti šio­mis kal­bo­mis ir tokį mi­nist­ro pa­si­sa­kymą pa­va­di­no po­li­ti­niu.
„Jei­gu mes da­bar mo­kam 10 eurų už toną at­liekų tar­šos mo­kestį, o atei­ty pla­nuo­ja­mas 50-ies eurų, tai mi­nis­te­ri­ja tų iš­laidų neap­mokės. Mes mo­kam už vi­sas iš­lai­das. Vi­si di­di­ni­mai at­si­du­ria ant mūsų pe­čių“, – „pi­gesnės“ atei­ties ne­žadė­jo eko­logė.
Esą nuo di­des­nių mo­kes­čių galėtų gelbė­ti ne­bent stro­pes­nis at­liekų rūšia­vi­mas – kad jų į sąvar­tyną būtų įve­ža­ma ma­žiau.


Rūšia­vo, rūšia­vo ir... at­si­bo­do?

O ko­mi­te­to na­rys Juo­zas Bars­tei­ga su­si­domė­jo, ar sa­vi­val­dybės gy­ven­to­jai stik­lo, plast­masės ir ki­tas rūšiuo­ja­mas at­lie­kas me­ta į tam skir­tus kon­tei­ne­rius.
„Lyg miš­rių at­liekų kon­tei­ne­riai ne vi­sa­da būna pil­ni, lyg mažė­ja?“ – klausė po­li­ti­kas.
Pa­si­ro­do, gy­ven­to­jai tik­rai da­ro­si su­pra­tin­ges­ni ir at­lie­kas rūšiuo­ja. V. And­ri­jaus­kienė sakė pa­ste­bin­ti, jog iš­me­tamų miš­rių ko­mu­na­li­nių at­liekų kas­met iš­ties mažė­ja. Nors šiuo me­tu tas mažė­ji­mas nėra toks žy­mus, bet ta ten­den­ci­ja iš­lie­ka.
Tik keis­ta tai, kad jei­gu kar­tu su miš­rių ko­mu­na­li­nių at­liekų mažė­ji­mu au­to­ma­tiš­kai aug­da­vo rūšiuo­jamų at­liekų kie­kis, per­nai to ne­be­bu­vo. Jis ne­tgi pra­dėjo mažė­ti.
„Ar­ba gy­ven­to­jai ma­žiau no­ri rūšiuo­ti, ar­ba gal ko­vi­das kaž­kiek nulėmė? – svarstė eko­logė. – Gal ma­žiau pra­dėjo var­to­ti ir tas at­liekų rūšia­vi­mas šiek tiek su­mažė­jo?“
Per­nai iš Rie­ta­vo sa­vi­val­dybės gy­ven­tojų ir įmo­nių su­rink­ta per 1 mln. 326 tūkst. tonų miš­rių ko­mu­na­li­nių at­liekų, o 2020 m. šiek tiek dau­giau – apie 1 mln. 368 tūkst. tonų. O kiek tiks­liai at­liekų per­nai pa­te­ko į rūšia­vi­mo kon­tei­ne­rius, turėtų paaiškė­ti dar šį mėnesį, ga­vus duo­me­nis iš Pa­kuo­čių tvar­ky­mo or­ga­ni­za­ci­jos.