Naminukei uždegta žalia šviesa

Freepik nuotrauka
Metams besibaigiant kaimo turizmo sodybos galės savo svečius pradėti vaišinti čia pat, vietoje, virta naminuke
Rugsėjo pradžioje Seimas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Numatyta, kad nuo šių metų spalio 31 d. kaimo turizmo sodybose bus galima gaminti naminę degtinę bei ja vaišinti sodybų svečius.

„Žemaičio“ kalbinti kaimo turizmo sodybų savininkai šią žinią vertina nevienodai. Vieni sveikina tokį žingsnį, žengtą po kelis dešimtmečius užsitęsusių diskusijų, bei mato naujas verslo galimybes, kiti gi pastebi, kad sumanymas pavaišinti svečius stikleliu kitu naminukės pareikalaus nemažų investicijų. Treti atsargiai užsimena apie tai, kad iki šiol šešėlyje klestėjęs naminukės verslas, atlaisvinus įstatymų gniaužtus, dar labiau įsikeros ir taps sunkiai kontroliuojamas.

Kaip bus iš tikrųjų, laikas parodys. O kol kas, jei suplanuosite savo rudens ar žiemos atostogas praleisti gamtos apsuptyje, kokioje kaimo turizmo sodyboje, nenustebkite, jei per pusryčius prie naminės kiaušinienės ar vakarienės metus, išsrėbus dubenį riebių barščių, sulauksite pasiūlymo nuplauti gomurį burnele naminės degtinės.

nuotrauka
Virginijus Leliuga,
kaimo turizmo sodyba „Po ąžuolais“, Paplatelės k.
 

Kol kas į naujuosius įstatymo pakeitimus nesu gerai įsigilinęs. Kiek girdėjau, naminės degtinės gamyba galės užsiimti tik grūdines kultūras auginantys kaimo turizmo sodybų šeimininkai, bet gal ir klystu. Vienareikšmiškai pritariu tokiam sprendimui. Europoje tokie stiprieji namų gamybos gėrimai jau yra legalizuoti, o mes vis dar matome kažkokius baubus. Mano draugai gyvena Slovakijoje, kur naminukė legalizuota ir niekas tame neįžvelgia jokios problemos, niekas neprasigėrė. Ar prancūzus ir austrus galime laikyti prasigėrusiomis tautomis? Šiose šalyse vyną ragauja netgi paaugliai.

Į naminę degtinę pas mus yra žvelgiama nevienareikšmiškai. Manyčiau, jog tuo suinteresuoti didieji alkoholinių gėrimų gamintojai. Draudimais problemos neišspręsi. Šiuo atveju geriau veiktų įteisintos ir reguliuojamos priemonės. Svarbu ugdyti gėrimo kultūrą bei užsiimti paauglių švietimu. O naminukės įteisinimas naudingas dar ir tuo, kad nepaisant egzistavusių draudimų nelegali gamyba ir prekyba vis tiek vyksta.

Naminę degtinę ištraukus iš šešėlio naudą turėtų pajusti ir valstybė. Nematau jokių neigiamų šio sprendimo aspektų. Su kitais sodybų šeimininkais apie pokyčius pastaruoju metu kalbėtis neteko, tačiau ankstesnės diskusijos leido susidaryti nuomonę, jog didžioji dauguma kaimo turizmą vystančių asmenų į tai žvelgia teigiamai.

 

nuotrauka
Antanas Budrius,
A. Budriaus kaimo turizmo sodyba, Lopaičiai

Vienareikšmiškos nuomonės šiuo klausimu neturiu ir pats gaminti naminukės tikrai neketinu. Mano požiūris į jos legalizavimą labiau neigiamas. Kita vertus, naminės degtinės įteisinimas kaimo turizmo sodyboms neigiamo šleifo užtrukti neturėtų. Viskas priklauso nuo to, kaip ši idėja bus išvystyta bei kaip elgsis naminukės prisiragavę sodybų lankytojai. Jei kultūringai – kodėl gi ne. Galbūt toks Seimo sprendimas duos ir naudos, bet tai įmanoma tik tuo atveju, jeigu bus tinkama kontrolė. Kita vertus, kontroliuojama daug kas, tačiau kontrolės mechanizmai ne visuomet veikia tinkamai.

 

nuotrauka
Albinas Klimas,
kaimo turizmo sodyba „Iešnalė“, Babrungėnų k.

Mano supratimu, teisėtai ir laikantis visų reikalavimų gaminti naminę bus itin brangu. Juo labiau kad numatyti aukšti reikalavimai, norint užsiregistruoti kaip gamintojui reikės turėti aukščiausios klasės aparatūrą, kuri atsieina nemažus pinigus, o parduoti bus galima tik labai ribotus produkto kiekius. Be to, reikės mokėti nemažus mokesčius. Tad, kaip beskaičiuotum, uždarbio iš to nebus. Manau, jog naminės legalizavimas bus naudingas iki šiol slapta ją gaminusiems asmenims, tačiau daug kas šia tema kalbėti nenori.

nuotrauka
Jurgita Krištupienė,
Žemaitijos kaimo turizmo asociacijos pirmininkė

Apie naminės legalizavimą diskutuojama jau daug metų ir pagaliau priimtas kažkoks sprendimas. O nuomonių visuomet atsiras skirtingų. Vieni sakys, jog priimtas labai geras sprendimas, kiti į tai žiūrės neigiamai. Iš kitos pusės, kituose Lietuvos regionuose gaminamas alus, o mes, žemaičiai, turime girą bei naminę degtinę. Taip buvo jau nuo senų laikų ir išliko iki dabar. Gera naminukė yra vertinama, todėl jos legalizavimas kelia džiaugsmą. Vien dėl to, kad turėtų atsirasti reikalavimai bei kontrolė. Mano manymu, turėtų nebelikti su tuo susijusių baimių, o vartotojai bus garantuoti, jog produktas yra iš tiesų kokybiškas.

Naminukės legalizavimo nelaikau tautos girdymu – tai yra mūsų paveldas. Užsienio šalys didžiuojasi savo tradiciniais gėrimais ir dėl to nekyla jokių bėdų. Matau tai kaip naują verslo galimybę ir mums, lietuviams. Kita vertus, nemanau, kad jos gamyba kaimo turizmo sodybose bus itin populiari – ne kiekvienos sodybos šeimininkai sugebės laikytis nustatytos tvarkos.