Prūsaliai – bulvinių blynų sostinė

Vieni kepė, kiti degustavo
Šeštadienį Prūsalių kaimo bendruomenė „Liepupė“ visus sukvietė į pirmą kartą Plungės rajone surengtą bulvinių blynų kepimo čempionatą. Jame sudalyvauti pasiryžusios komandos varžėsi, kuri iškeps ne tik skaniausių, bet ir įdomiausių ar žemaitiškiausių blynų.
Nuo ankstyvo ryto Prūsaliuose veikė bagažinių turgelis

Bulvinių blynų kepimo čempionate savo jėgas, išmonę ir, žinoma, kulinarinius sugebėjimus išbandė septynios komandos. Čia pat, vietoje, dalyviai skuto ir tarkavo pilnus kibirus šių metų derliau bulvių, skanino tarkius ir įkaitintose keptuvėse kepė gardžius blynus.

Į čempionatą susirinkusius dalyvius ir svečius pasveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis bei Nausodžio seniūnas Gintaras Domarkas.

„Labai smagu, kad Prūsaliai stebina įvairiais ir šauniais savo sumanymais. Džiugu, kad su kulinariniu paveldu susiję renginiai įgauna pagreitį ir mūsų rajone. Per Užgavėnes visi kepame ir skanaujame miltinius blynus, vasario mėnesį renkamės Purvaičiuose į cepelinų šventę, o nuo šiol, tikimės, Prūsaliuose kasmet vyks bulvinių blynų kepimo čempionatas“, – nepamesti šios idėjos palinkėjo A. Klišonis.

Na, o kad susirinkusiesiems neprailgtų laukti vaišių, žiūrovai kviesti sudalyvauti įvairiose rungtyse: kas ilgiau išlaikys rankose 3-jų kilogramų bulvių maišelį, kas daugiau nuskus bulvių per tam tikrą laiką, kas greičiau išgers kefyro stiklinę ar suvalgys porciją bulvinių blynų.

Kad nuotaika būtų dar geresnė, tiek varžytuvių dalyvius, tiek žiūrovus linksmino kapela „Rokunda“ su vadovu Alfredu Lučinsku ir Tryškių kultūros centro moterų šokių kolektyvas „Liepsna“ su vadove Simona Jarockyte priešaky.

nuotrauka
Prieš kaičiant keptuves teko priskusti kibirus bulvių
​​​​​​

O čempionato dalyviai nespėjo šluostytis prakaito lašų nuo kaktos ir pildyti puodynes bulvinių blynų. Suktis prie keptuvių reikėjo itin sparčiai – norinčiųjų paragauti pačių įvairiausių skonių blynų tikrai netrūko. Komandos siūlė blynų su mėsa, su žvėrienos faršu, morkomis, traškia šonine, sūriu, grybais, čirvinių blynų formos, klasikinius, su varškės ir žolelių padažu, su aviečių uogiene ar tradicinių – su grietine.

nuotrauka
Verda darbas
 

Visą procesą akylai stebėjo labai rimta teisėjų komanda. Loreta Lukoševičienė buvo atsakinga už visų gerą nuotaiką ir plačias šypsenas, Kristina Bertašienė rūpinosi, kad renginio dalyviai būtų skaniai ir sočiai pamaitinti bei nejaustų troškulio, o Mantas Sodys gavo pačias atsakingiausias pareigas – prižiūrėti, kad kiti du teisėjai elgtųsi teisingai ir sąžiningai.

nuotrauka
Komisija vertino ne tik blynų skonių įvairovę, bet ir estetinį pateikimą
 

Galiausiai, išragavus komandų keptus blynus ir įvertinus rezultatus paskelbta, kad pikantiškiausio blyno nominacijoje nenugalima buvo Plungės ruonių komanda. Žemaitiškiausius blynus pavyko iškepti „Raganų virtuvės“ komandai. Nominacijoje „Blynas kitaip“ nugalėjo „Blynų prezidentų“ komanda. Na, o pati šauniausia, puošniausia ir ir originaliausiai pasipuošusi buvo „Giminių“ komanda.

Bulvinių blynų kepimo čempionato sumanytojai arba krikštatėviai Rimas Dužinskas ir Jurgita Gaižauskienė džiaugėsi puikiai pavykusiu renginiu ir užsiminė tikintys, kad jis į Prūsalius visus sukvies ir kitais metais.