Rudens gėrybės nuklojo stalus

Rudens gėrybės nuklojo stalus

Rudens gėrybės nuklojo stalus

Penktadienį Gataučių (Joniškio r.) kultūros namų salėje į eilę surikiuoti stalai lūžo nuo rudens gėrybių ir išmoningai paruoštų seniūnijos kaimų bendruomenių patiekalų. Dėdei Rudenėliui ir Tetai Rudenėlei reikėjo pagalbos apsisprendžiant, kuris gaminys gardesnis, kuris stalas  įdomesnis, įvairiapusiškesnis.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Įsijungė jaunieji kulinarai

Į Gataučių kultūros namų salę po darbų suėjo, suvažiavo vietos bendruomenės nariai bei kaimynai iš Stupurų ir Jauniūnų. Stupurų komandoje susijungė dvi organizacijos – kaimo bendruomenė ir ūkininkių draugija.

Suaugusius šventės dalyvius pasveikino Gataučių Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos kulinarų būrelio nariai, atvykę ne tuščiomis rankomis. Mokiniai pagal pedagogės Juventos Jurgelienės receptą pagamino tortą su dešra, papuoštą petražolėmis, paprika.

Linksmai jaunųjų kulinarų darbą pristatęs mokinys Lukas Svirplys prašė komisijos patiekalą vertinti rimtai, kaip ir kitų dalyvių gaminius.

Šeimininkių išradingumas stebino

O vertinti buvo ką.

Stupurų komandos atstovė Stasė Katkevičienė, pasipuošusi daržovių bei uogų karoliais, o šukuoseną padabinusi rudeniškais augalais, rodė iš kriaušės pagamintą ežį, silke įdarytas bulves, pomidorus ir savo sodyboje rastų grybų pulkelį, užtupdytą ant samanų patalo.

Jolanta Petrauskienė ir Kristina Viktoravičienė traukė lauknešėlius su cukinijų keksiukais, vištienos pirštelius su sezamo sėklomis. Gausiai šeimininkių nuklotą stalą papuošė rudeninis skėtis, dekoruotas pageltusiais ir paraudusiais lapais, dar akis darželiuose tebedžiuginančiais žiedais.

Gataučių kaimo bendruomenei vieno stalo neužteko. Moterys prikepė tortų, prigamino baltos mišrainės, papjaustė kaimiškos dešros. Čia pat glaudėsi pilni dubenys keptos duonos, obuolių, aplietų šokoladu, pyragai su uogiene.

Milda Glušniovienė, dirbanti Gataučių žemės ūkio bendrovėje, pasakojo su Toma Bilyte bandžiusios suktis iš padėties, nes trūko laiko. Padėjo improvizacijos: baltu šokoladu aplietos morkos, įtupdytos želatinoje, virto egzotiškomis žvakėmis, ne mažiau stebino šokolado gardėsiai, kurių pagrindinis ingredientais – taip pat morkos.

Jauniūnų kaimo bendruomenės atstovė Genutė Juknienė į lėkštę ant salotos lapų dėstė „vyšniukus“, kurių pagrindinė sudėtinė dalis – burokėliai. Kitos kaimo moterys pjaustė itališką čiabatą – pyragą, komponavo įdarytus pomidorus, pyragus, kitus gaminius.

Nuskriaustų neliko

Stupurietė Genovaitė Mumgaudienė, tą vakarą tapusi Teta Rudenėle, atvyko irgi ne tuščiomis rankomis: atsivežė įvairiausių daržovių ir savo gaminių. Jai rinkti išradingiausius patiekalus padėjo Dėdė Rudenėlis (Juozas Laurinaitis) ir po vieną kiekvienos komandos atstovą. Nuskriaustų nebuvo, apdovanoti visi stalai.

Susirinkusiems grojo ir dainavo Joniškio neįgaliųjų draugijos, Gataučių kultūros namų vokaliniai kolektyvai. Taip pat neįgalieji parodė spektaklį „Vaikų darželis“. Linksmais muzikiniais kūriniais džiugino Jūratė ir Kazimieras Malinauskai.

Autorės nuotr.

DENGIMAS: Jauniūnų kaimo bendruomenės moterys dengia stalą.

IMPROVIZACIJOS: Gatautiškė Milda Glušniovienė sakė po ranka turėjusi morkų bei obuolių, iš kurių improvizuodama ir paruošusi patiekalus.

UŽDUOTIS: Dėdė Rudenėlis (Juozas Laurinaitis) ir Teta Rudenėlė (Genovaitė Mumgaudienė) turėjo rinkti skaniausią, išradingiausią patiekalą ir šauniausią stalą.

TORTAS: Gataučių Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos mokiniai pagamino tortą.

SKĖTIS: Kristinos Viktoravičienės rankose – augalų lapais ir žiedais dekoruotas skėtis.

GAUSA: Gataučių bendruomenės atstovės susėdo prie paruošto gausaus stalo.