Susitaikęs su nukentėjusiaisiais nuo atsakomybės išsisuko

Asociatyvi nuotr.
Plungės apylinkės teisme baigta nagrinėti baudžiamoji byla dėl fizinio skausmo sukėlimo bei nežymaus sveikatos sutrikdymo. Už tai į teisiamųjų suolą teko sėsti 1985-aisiais gimusiam plateliškiui Mariui Granauskui, kuris į nemalonumus įsivėlė švęsdamas Velykas, kai sumušė du savo sugėrovus.

Konfliktas tarp velykautojų įsiplieskė šių metų balandžio 12-ąją, apie 17 val. vakaro, jau visiems gerai įkaušus. M. Granauskas, it piktosios dvasios pakurstytas, įsisiūbavus vakarėliui įsigeidė žūtbūt kažkam duoti į kailį.

Svetimuose namuose muštynes sukėlęs plateliškis pirmiausia nusitaikė į D. J. Iš pradžių jam trenkė kumščiu į galvą. Nuo šio smūgio nelaimėlis nugriuvo, bet tuo viskas nesibaigė – M. Granauskas nugriuvusį sugėrovą ėmė spardyti. Šiam bandant keltis, dar kelis sykius spyrė į įvairias kūno vietas. Nuo plateliškio atakų D. J. sumuštas veidas, padaryta kraujosruva po kairės akies obuolio jungine, sužalota ir dešinė plaštaka. Visi šie sužalojimai atitinka nežymų sveikatos sutrikdymą.

Sumušęs sugėrovą Granauskas vis tiek nenurimo. Jo agresija tik suaktyvėjo. Kita jo auka tapo D. J. tėvas, kuriam mušeika kumščiu trenkė į galvą bei šoną. Neatlaikęs šių atakų vyras griuvo ant žemės. Gulintį žmogų plateliškis dar apspardė. Šiais veiksmais M. Granauskas nukentėjusiajam sukėlė fizinį skausmą.

Apie muštynes netrukus buvo pranešta policijai. Ji išskubėjo į įvykio vietą. Tiesa, nuo M. Granausko nukentėję tėvas ir sūnus iš tų namų, kur įvyko muštynėmis pasibaigęs konfliktas, spruko. Juos pareigūnai sutiko einančius kelkraščiu. Nelaimėliai pasakojo gėrę M. K. priklausančiuose namuose. Esą vėliau tarp jų ir kito vyriškio kilo barnis, pasibaigęs smurtu prieš juos.

Policininkai tėvą ir sūnų įsisodino į tarnybinį automobilį ir nuvažiavo nurodytu adresu. Ten juos pasitiko namų šeimininkas, mušeika bei kiti Velykų šventės dalyviai. Tiesa, vienas iš jų „sutiktuvėse“ nedalyvavo – snaudė pakritęs ant sofos.

Namuose buvusi kompanija neneigė, kad visai neseniai čia įvyko muštynės. Namų šeimininkas tikino, kad per patį įkarštį buvo išėjęs, todėl nieko nematė. O štai kiti vakarėlio „liūtai“ kaltę vertė sumuštiesiems. Neva būtent jie viską pradėjo. Tik du tylėjo it vandens būtų į burną prisisėmę – aiškino nenorintys niekur veltis. Kiek vėliau su visais susikalbėti irgi nepavyko. Kompanija tik ėmė reikšti vieni kitiems pretenzijas dėl senų įvykių. Mat visi – pažįstami, ne kartą anksčiau sėdėję prie vieno stalo.

Išsiaiškinti tiksliai visas įvykio aplinkybes pareigūnams tą vakarą nebuvo įmanoma, kadangi visi tuos namuos buvo girti. Mušeika į alkotesterį pripūtė 1,61 promilės. Nukentėjusieji – dar daugiau: tėvui nustatytas 2,79 promilių girtumas, sūnui – 2,45.

Teisme nukentėjusieji pasakojo, kad per Velykas M. K. namuose atsidūrė šiam pasikvietus. Ten buvo ir daugiau žmonių, tarp kurių – M. Granauskas. Iš pradžių esą viskas ėjosi sklandžiai – visi gurkšnojo, bendravo. Tik vėliau dėl neaiškių priežasčių kilo muštynės. Tiesa, tiek tėvas, tiek sūnus sakė skriaudikui pretenzijų neturintys. Teismo prašė jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes jau spėjo susitaikyti.

To paties prašė ir pats M. Granauskas. Jis neneigė skriaudęs D. J. ir jo tėvo, bet tikino, kad jų atsiprašė ir su abiem susitaikė. Dar sakė, kad jei ne alkoholis, Velykos muštynėmis tikrai nebūtų buvusios paženklintos.

Visos šios aplinkybės teismo buvo įvertintos. Kaip ir tai, kad M. Granauskas praeityje neteistas, gailisi smurtavęs. Dėl to neva yra pagrindo manyti, kad jis nedarys naujų nusikalstamų veikų, todėl gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Visą bylos medžiagą išnagrinėjęs teismas priėmė plateliškiui palankų verdiktą – vyras atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Baudžiamoji byla jo atžvilgiu nutraukta.

M. Granauskui tik teks atlyginti žalą SODRAI, kuri išmokėjo 273 eurų ligos išmoką vienam iš nukentėjusiųjų dėl pastarojo nedarbingumo.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Klaipėdos apygardos teismui.