Vaikai ne visada gauna tinkamo maisto

Vaikai ne visada gauna tinkamo maisto

Vaikai ne visada gauna tinkamo maisto

Lietuvoje savo valgyklas turi 85 procentai mokyklų ir darželių, tačiau ketvirtadalis valgyklų neatitinka vaikų maitinimui keliamų reikalavimų, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). „Šiaulių mokyklų ir darželių valgyklose padėtis geresnė nei respublikoje“, – tvirtino Šiaulių VMVT viršininkas Arūnas Teišerskis.

Irena BUDRIENĖ

irena@skrastas.lt

Geresnis vietoje ruoštas maistas

Jono Miliaus, VMVT direktoriaus, teigimu, ugdymo įstaigose atlikti higienos patikrinimai parodė taisytiną padėtį – ketvirtadalyje valgyklų patiekalų energinė vertė neatitinka nurodytos receptūroje, o kai kuriais atvejais nuokrypis siekė 30–35 procentus.

Valgyklų siūlomame maiste aptikta draudžiamų maisto priedų: natrio gliutamato, dažiklių. Kai kuriose valgyklose rasta neleistinų produktų, pavyzdžiui, limonado. 15 procentų šalyje veikiančių mokyklų iš viso neturi maisto gaminimui skirtų patalpų, todėl pietūs moksleiviams čia atvežami termosais.

VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius teigia, kad termosais gabenamo maisto iš viso neturėtų būti: „Žymiai geresnis ir malonesnis tas maistas, kuris paruoštas vietoje, negu atvežtas. Yra ir tam tikra rizika su termosais, gali įvykti kryžminė tarša, nors pastaruoju metu tokių situacijų nėra buvę.“

Anot J. Miliaus, naujų iššūkių kelia ir maiste aptinkami transizomerai, kurių kiekis produktuose neturėtų viršyti 2 procentų, nors VMVT atliktų patikrinimų metu šios medžiagos koncentracija mokinių maiste siekė net 36 procentus. Z. Stanevičius patikslino, kad transizomerai aptinkami iš hidrintų riebalų aukštoje temperatūroje pagamintuose produktuose ir gali sukelti gyvybei pavojingas ligas.

J. Milius taip pat atkreipė dėmesį į ydingą mokinių maitinimo organizavimo tvarką, kada savivaldybės maitinimo paslaugų konkursus organizuoja besiremdamos vien tik mažiausios kainos kriterijais, o juos laiminčios įmonės yra pasiryžusios dirbti už savikainą arba netgi „nemokamai“. Pasak VMVT vadovo, įmonės patiriamos maisto gamybos sąnaudos tokiais atvejais kompensuojamos pigesniais produktais, todėl mokinius pasiekia prastesnės kokybės maistas.

Ragina atnaujinti valgyklų patalpas

Šiaulių VMVT viršininkas Arūnas Teišerskis „Šiaulių kraštui“ tvirtino, kad patikrinimų metu Šiaulių rajono ir miesto mokyklų valgyklose didelių pažeidimų nenustatyta.

Viršininko žodžiais, tik 9 iš 58 miesto ir rajono mokyklų maistas yra atvežamas termosuose jau pagamintas, kitos mokyklos turi savo valgyklas, todėl ten maistas gaminamas vietoje.

Specialistai informavo savivaldybių vadovus, kurių mokyklų valgykloms būtinas remontas.

Valgyklų patalpas atnaujinti reikėtų Šiaulių rajono Gruzdžių, Verbūnų, Bubių, Kairių mokykloms bei Šiaulių miesto specialiojo ugdymo centrui, Didždvario gimnazijai ir „Santarvės“ mokyklai. A. Teišerskio duomenimis, neseniai „Santarvės“ mokykloje maistas mokiniams pradėtas tiekti jau pagamintas.

Šiaulių VMVT per metus nustatė 8 atvejus, kai mokyklų valgyklose mokiniams buvo tiekiami maisto produktai su draudžiamais maisto priedais: „Rūkyti mėsos gaminiai su skonio stiprikliu E 621 arba bandelės su konservantais.“

Patikrinę mokyklose esančius prekybos maisto produktais automatus, specialistai juose mokiniams draudžiamų maisto produktų neaptiko.

„Visose mokyklose tiekiamų patiekalų maistinė vertė atitiko reikalavimus, tik vienos mokyklos valgyklos patiekalo energinė vertė šiek tiek viršijo normą, o kitos buvo nežymiai mažesnė“, – sakė A. Teišerskis.

Redakcijos nuotr.

MAISTAS: Lietuvoje ketvirtadalyje valgyklų, kuriose maitinami vaikai, reali patiekalų energinė vertė neatitinka nurodytos receptūroje, o kai kuriais atvejais nuokrypis siekė 30-35 procentus.