Prie na­mų – ver­tin­gi gry­bai

Prie na­mų – ver­tin­gi gry­bai

Prie namų – vertingi grybai

Pakruojietė sodininkė ir daržininkė Elena Gasparavičienė internete išsiaiškino, jog ne vienerius metus netoli jos sodybos rudenį dygstančios tamsios spalvos gluosninės kreivabudės – vertingi, Europoje pramoniniu būdu auginami grybai.

Janina ŠAPARNIENĖ

pakruojis@skrastas.lt

Ketvirtadienį ponia Elena į redakciją atnešė dvi kreivabudžių „puokštes“ – po keliolika iš vieno pagrindo išaugusių grybų didesnėmis ir mažesnėmis kepurėlėmis.

„Vytauto Didžiojo gatvėje netoli mano namų prieš keletą metų buvo nupjautos senos liepos. Ant jų kelmų šitos kreivabudės ir auga“, – sakė pakruojietė. Vėlyvą rudenį grybus ant kelmų moteris buvo pastebėjusi ir ankstesniais metais. Tokie patys dar anksčiau buvo išdygę ant jos sodyboje nupjautų senų tuopų kelmų. Tačiau E. Gasparavičienė nekreipdavo į juos dėmesio – laikė nevalgomais.

Susidomėti pakruojietę paskatino mažas šios rūšies grybas, šiemet tuoj po Naujųjų metų rastas per pasivaikščiojimą miške. Tuomet E. Gasparavičienė dar nežinojo, ką suradusi – knygose apie grybus informacijos neaptiko.

Kad sausio mėnesį išdygęs keistuolis grybas – valgoma ir vertinama gluosninė kreivabudė, pakruojietė išsiaiškino internete.

„Anūkai padovanojo man kompiuterį, Pakruojo bibliotekoje lankiau kompiuterinio raštingumo kursus senjorams ir išmokau juo naudotis. Talkininkų surasti reikiamą informaciją internete man nebereikia!“ – šypsojosi pakruojietė.

Internete E. Gasparavičienė susirado, jog šios kreivabudės gali būti ne tik tamsiai pilkos, bet ir rusvos, baltos spalvos. Grybai auga ant lapuočių medžių kelmų arba parkuose, miškuose, kur yra tokių medžių trūnėsių. Jei ruduo šiltas ir lietingas – gamtoje dygsta lapkričio, gruodžio, sausio mėnesiais.

„Slovakijoje gluosninės kreivabudės pramoniniu būdu auginamos grybų fermose. Jos vertinamos, nes mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Maistui ruošiamos, kaip ir visi kiti valgomieji grybai – verdamos, kepamos, troškinamos, marinuojamos. Teko skaityti, jog kreivabudėmis susidomėjo gydytojai – atrasta, kad jos turi daug sveikatai naudingų medžiagų“, – žiniomis dalijosi E. Gasparavičienė.

Autorės nuotr.

ŽINIOS: Elena Gasparavičienė sužinojo, kad vėlų rudenį ir žiemą dygstančios kreivabudės – vertingi valgomieji grybai.