Stotyje žada pokyčių

Jurgitos NAGLIENĖS nuotr.
Tebelaukiant naujo keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo paviljono, žadama pagerinti sąlygas šioje laikinoje autobusų sustojimo vietoje
Sprendimas sujungti Plungės autobusų ir traukinių stotis vis dar kelia gyventojų nepasitenkinimą. Nusiskundimų padaugėjo atėjus rudeniui ir pradėjus anksčiau temti, mat dabar važinėjantys tarpmiestiniais autobusais įlipti į autobusą ir išlipti iš jo turi visiškoje tamsoje. Be to, išėjus į lauką laukti autobuso nėra nė jokios užuovėjos ar priedangos nuo lietaus.

Tamsoje ir po lietum

Į redakciją paskambinusi plungiškė Zita pasakojo tarpmiestiniais autobusais keliaujanti gana dažnai. Tokių kelionių ypač padaugėjo išgirdus ne vieną iš vėžių išmušančią onkologinės ligos diagnozę, tad dabar reguliariai tenka važinėti pas medikus į Klaipėdą.

„Anksčiau turėjom stotį. Nors ir sena jau buvo, bet galėjom užeiti į vidų ir matyt pro langą, kada atvažiuos autobusas. O dabar stovim po lietum visiškoje tamsoje, atsiprašant, kaip durniai kokie, mat bijom pražiopsoti autobusą“, – kalbėjo moteris.

Situacija – išties dviprasmiška. Netoliese, vos už kelių žingsnių, keleivių laukia neseniai renovuota ir jų patogumui įrengta buvusi traukinių, o dabar ir autobusų stotis. Tik bėda, kad į ją įėjęs pro langą matai tik pralekiančius traukinius, o štai kada atvažiuos autobusas gali numanyti tik vadovaudamasis toje pačioje stotyje iškabintu grafiku. Visa laimė, jei vairuotojai laikosi to grafiko, bet taip būna, kaip patyrė pati Zita, ne visada.

„Tarpmiestiniai autobusai kartais ir anksčiau išlekia. Pati kartą pražiopsojau, laukdama stoty. Ir nors išėjau į lauką penkiom minutėm anksčiau, nei buvo nurodyta grafike, tačiau autobusas jau buvo išvažiavęs“, – nelinksma patirtimi dalinosi mūsų skaitytoja.

Ne visada suspėja

Moteris išsakė pastabų ir dėl miesto autobusų grafiko. Pasak jos, iš Klaipėdos važiuojantis autobusas į Plungę atvyksta lygiai 16 valandą, o neretai – ir kelios minutės po 16. Esą juo parvyksta nemažai žmonių, išlipus visiems rūpi, kaip pasiekti namus, dažnas traukia į greta stoties esančią miesto autobusų stotelę ir čia žvilgtelėję į grafiką išvysta, kad net du autobusai išvyko vos prieš minutę ar kelias – taip pat lygiai 16 valandą, o kitas autobusas važiuos tik 16.45 val.

„Juk bent vienas iš tų dviejų autobusų galėtų važiuoti 16.10 val., kada pasileidžia žmonės iš to Klaipėdos autobuso, o dabar abu išvyksta lygiai 16 val. ir tikriausiai visiškai tušti, – taip sudarytu grafiku stebėjosi Zita. – Mums, ligoniams, grįžtantiems iš Klaipėdos po medicininių procedūrų, norisi tik kuo greičiau namus pasiekti ir kojas ištiesus pailsėti, o ne stovėti dar 45 minutes lietuje ir vėjyje. Taip, gali važiuoti su taksi, bet kiek dabar jis kainuoja... Pavyzdžiui, man iki V. Mačernio gatvės taksi tenka net 3 eurus pakloti.“

„Kai sutemsta – liūdnas vaizdas“

Apie stotyje susidariusią situaciją kalbėta ir prieš porą savaičių posėdžiaujant Plungės rajono savivaldybės tarybos Ekonomikos, finansų ir biudžeto komiteto nariams.

Klausimą dėl stoties posėdžio metu iškėlė komiteto narys Liudas Skierus.

„Perkėlę autobusų stotį į traukinių, darbuotojams suteikėm geras sąlygas, laukiantiesiems autobusų – taip pat, bet įsodinimo aikštelė yra tragiška. O juk tereikia atvežt kelias mašinas skaldelės, įsukt lempelę. Padaryt sąlygas kiek įmanoma žmogiškesnes, nes dabar stoty, ypač kai sutemsta – liūdnas vaizdas“, – priekaištus žėrė jis.

Reaguodamas į jo pusėn nuskambėjusias pastabas, posėdyje dalyvavęs „Plungės autobusų parko“ direktorius Gintas Orda atsakė, kad kai kurios sąlygos laukiantiesiems autobuso lauke – jau pagerintos, pastatyta suoliukų, o daugiau investuoti esą būtų neprotinga, mat laukiama, kada bus įrengtas naujas ir modernus keleivių įlaipinimo bei išlaipinimo paviljonas.

Tik štai kada bus pradėti darbai, niekas iš posėdžiavusiųjų įvardinti negalėjo. Administracijos direktorius Mindaugas Kaunas paaiškino, kad vis dar derinamas paviljono techninis projektas, yra trikdžių iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos pusės. Esą tikėtasi rangos darbus stotyje pradėti dar šiemet, tačiau akivaizdu, kad jie nusikels į kitus metus.

Pokyčiai jau šią savaitę

Ar tai reiškia, kad dar pusę metų keliaujantieji užmiesčio ir tarpmiestiniais maršrutais iki autobuso turės klampoti per duobes, o neretai – ir visiškoje tamsoje?

Šito „Žemaitis“ praėjusį penktadienį pasiteiravo G. Ordos ir išgirdo mūsų skaitytojus pradžiuginsiančią žinią, kad šiomis dienomis stotyje laukiama UAB VVARFF darbininkų. Sutarta, kad jie įrengs naują elektros įvadą iki keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo vietos, mat senasis, kasant tunelį po geležinkeliu, buvo atjungtas.

„Ten reikia rimčiau pasidarbuoti, ne tik kad lemputę įsukt, kaip kažkas siūlė per komiteto posėdį. Bet tikiu, kad minėta įmonė darbus pradės ir užbaigs dar šią savaitę, bus įjungti du apšvietimo stulpai apie tą vietą, kur sustoja autobusai. Tuo pačiu, pabaigus darbus, ir duobes užpilsime“, – pažadėjo G. Orda.

Perdavėme jam ir mūsų skaitytojos Zitos nusiskundimą dėl to, kad net du miesto autobusai iš stoties išjuda 16 valandą ir atvykstantieji autobusu iš Klaipėdos nebespėja į juos. „Plungės autobusų parko“ vadovas pažadėjo pasidomėti šia situacija ir kiek vėliau patvirtino, kad išties tiek autobusas iš Klaipėdos atvyksta, tiek du miesto autobusai centro link išvažiuoja lygiai 16 valandą, tad tikėtina, kad kartais, jei tarpmiestinis autobusas vėluoja, keleiviai nebespėja „pagauti“ kurio iš miesto autobusų.

G. Orda sakė aptaręs šią problemą su miesto autobusų vairuotojais ir rastas bendras sprendimas – jie pažadėjo neišvažiuoti, iki kol neatvažiavo autobusas iš Klaipėdos, žinoma, jei šis nevėluos daugiau kaip 5 minutes.

Bet jei ir toks sprendimas negelbės, gyventojai raginami raštu kreiptis į Plungės rajono savivaldybės vietinio susisiekimo miesto ir priemiesčio autobusais maršrutų tikslinimo komisiją bei išdėstyti turimus nusiskundimus dėl vieno arba kito maršruto ar autobusų grafiko. Įvertinusi situaciją komisija nuspręs, ar tikslinga keisti kurio nors maršruto grafiką.