Paminėta Laisvės gynėjų diena

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Sausio 13-osios minėjimas
Penktadienį kartu su visa Lietuva minėjome Sausio 13-ąją – dieną, kai prieš daugiau nei tris dešimtmečius, panaudojant ginkluotąsias pajėgas ir vietinius koloborantus, Lietuvoje mėginta atkurti sovietų politinę valdžią. Šiandien Ukrainą siaubiantys rusai tada planavo pirmiausia atkirsti mūsų šalį nuo pasaulio, užgrobiant televizijos, radijo, spaudos pastatus, o vėliau kėsintis į Parlamentą. Tačiau lietuvių, kurių širdyse pulsavo laisvės troškimas, ryžtas gintis sustabdė agresorių. Žinoma, laisvės kaina buvo didelė – sausio 13-osios naktį nuo priešo rankų žuvo keturiolika laisvės gynėjų, šimtai žmonių sužeisti.

Laisvės gynėjų dieną minėjo ir plungiškiai

Plungėje, kaip ir visoje Lietuvoje, Sausio 13-osios renginiai prasidėjo visuotine pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“, kurios metu įstaigų languose buvo uždegtos vienybės ir atminimo žvakelės. Prie gražios iniciatyvos tradiciškai prisijungė Savivaldybė, mokyklos, darželiai, Žemaičių dailės muziejus ir kitos savivaldybėje esančios įstaigos.

Vėliau visų laukė Laisvės gynėjų dienai skirtas masinis ėjimas-bėgimas „Esame laisvi“, kurį surengė Plungės sporto ir rekreacijos centras (SRC). Dalyvauti buvo kviečiami tiek mūsų krašto darželinukai, tiek moksleiviai bei suaugusieji.

nuotrauka
Sausio 13-osios proga surengtas masinis ėjimas-bėgimas. Plungės sporto ir rekreacijos centro nuotrauka

Pirmieji jiems numatytą trasą per Plungės parką įveikė mažieji – darželinukai. Nepaisydami prasto oro, mažieji akcijos dalyviai žingsniavo su šypsena veide bei garsiai šaukdami „Lietuva“. Po jų prie starto Laisvės alėjoje rikiavosi moksleiviai ir suaugusieji.

Bėgimo-ėjimo metu oras nelepino, todėl kiekvienas finišavęs dalyvis buvo vaišinamas karšta arbata ir apdovanojamas atminimo ženkliuku su Sausio 13-osios simboliu – neužmirštuole.

nuotrauka
Susibūrimo prie Laisvės paminklo akimirka. Gintarės KARMONIENĖS nuotrauka

Vakarop plungiškiai rinkosi į Kultūros centre vykusį muzikos, poezijos ir atminties vakarą. Jo metu skambėjo jautrios eilės ir dainos – išskirtinę programą pristatė Plungės kultūros centro kamerinis choras, vadovaujamas Alfonso Vildžiūno, teatras „Saula“, kurio vadovai – Sigita ir Romas Matuliai, bei Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistė Beata Ignatavičiūtė.

nuotrauka
„Saulos“ aktoriai už žuvusius laisvės gynėjus uždegė atminimo žvakutes. Gintarės KARMONIENĖS nuotrauka

Renginio metu pagerbti visi laisvės gynėjai, ypač tie, kurie, gindami tėvynę, paaukojo savo gyvybę.

Už juos vėliau Plungės Šv. Jono krikštytojo bažnyčioje aukotos ir šv. Mišios, po kurių plungiškiai rinkosi prie Laisvės paminklo, kur suliepsnojo simboliniai laisvės aukurai bei žvakelės, skirtos Sausio 13-osios aukoms pagerbti.