Užgavėnių persirengėliai palydėjo žiemą

Plungės kultūros centro nuotrauka
Į „Morių sąskrydį“ rinkosi puošniausios Morės
Keptuvėje čirškiančių gardžių blynų kvapas, triukšmingos dainos, sklindančios tai iš vieno, tai iš kito kiemo, kurias plėšia būriai persirengėlių, besilinksminanti svita, gyvenviečių aikštėse įsitaisiusios itin moteriškų apvalumų Morės, laužas... Šitaip, ko gero, praėjęs antradienis atrodė kiekviename Lietuvos mieste ir miestelyje, kur vis dar gyvos senosios Užgavėnių tradicijos. Smagaus triukšmo, išsitepliojusių bei margaspalviais drabužiais pasipuošusių čigonių, gyvūnus įkūnijusių bei kitų išsiviepusiomis kaukėmis pasipuošusių šventės linksmintojų nestigo ir Plungės bei Rietavo krašte.
Žemaičių Kalvarijos kultūros centro nuotrauka
Smagių Užgavėnių būta ir Žemaičių Kalvarijoje

Nors sniego pusnys jau kuris laikas nebedžiugina, o ir šaltukas skruostų nebekandžioja, kalendorinė žiema dar nesibaigė. Tad vasario 21-ąją beveik visa Lietuva šventė žiemos palydėtuves. Apie jas Plungėje bene pirmasis paskelbė Kultūros centras, jau nuo vasario 17-osios įstaigas ir organizacijas kvietęs į „Morių sąskrydį“ Senamiesčio aikštėje.

Norintieji dalyvauti sąskrydyje turėjo pagaminti ne mažesnę nei metro aukščio Morę ir atgabenti ją į aikštę plungiškių ir miesto svečių vertinimui. Antradienio pavakarę Senamiesčio aikštėje šurmuliavusioje Užgavėnių šventėje paaiškėjo, jog gražiausią Morę pagamino Plungės krizių centras.

nuotrauka
Gražiausia išrinkta Plungės krizių centro Morė. Plungės krizių centro nuotrauka

Tačiau per nuotaikingą šventę ne tik Morių sąskrydis vyko – renginio metu skambėjo tranki muzika, linksmos dainos, vyko Užgavėnėms būdingi žaidimai. O kur dar Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimo ceremonija bei kalnas blynų, kuriuos keptuvėse čirškino ir gausiai susirinkusius šventės dalyvius vaišino net pats Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis bei nemažai kitų politikų.

Pagrindinį Užgavėnių patiekalą, gardintą sirupu, uogiene ar kitais pagardais, apsilaižydami pirštus skanavo tiek maži, tiek dideli. Žinoma, būta ir kitų skanėstų – pyragų, rūkytų lašinukų, kopūstų sriubos ir net keptos stintos. Tad alkani neliko net išrankiausieji. Palepinę pilvus įvairiais gardėsiais, plungiškiai su šventę papuošusiais persirengėliais pasinėrė į kitas Užgavėnių linksmybes ir šėliones, taip visi drauge varydami lauk žiemą ir kviesdami pavasarį.

nuotrauka
Blynus Plungėje kepė ir meras A. Klišonis. Plungės kultūros centro nuotrauka

Žiemos palydėtuvės šurmuliavo ir kituose Plungės krašto miesteliuose ir kaimuose. Ko gero, didžiausia Užgavėnių šventė surengta Plateliuose. Čia žiemos palydėtuvės dvelkia tikrosiomis šios šventės tradicijomis. Plateliškiai Užgavėnes, kaip ir kasmet, šventė nuo ankstyvo ryto, kuomet su smagia svita pasileido per sodybas. Vėliau įmantriai apsitaisę persirengėliai rinkosi miestelio aikštėje, iš kurios, duskindami sijonų klostėmis bei švarkų skvernais, su daina ir smagia muzika traukė Kultūros centro link. Ten laukė kitos Užgavėnių linksmybės ir ritualai. Neapsieita ir be Užgavėnių kaukių parodos, kviečiančios užsukti į Platelių dvaro svirną ir arklides.

nuotrauka
Renkasi Platelių Užgavėnių šventės dalyviai. Viliaus VENSKUTONIO nuotrauka

Blynų kvapas, nuotaikinga muzika į miesto centrą viliojo ir rietaviškius. Užgavėnių šventės Rietave organizatoriai suskaičiavo, jog pasidžiaugti vis dar gyvomis persirengėlių šventės tradicijomis sugužėjo gerokai per 200 įvairaus amžiaus žmonių – tiek sustojo tradiciniame susirinkusiųjų rate, o dar liko ir už jo.

Rietaviškiai būriais spietėsi prie gardžių blynų, o prikišę pilvus mėgavosi Užgavėnių pokštais. Visas linksmybes, kaip ir kituose miestuose ir kaimeliuose, vainikavo Morės deginimo ritualas, mat tikima, jog tai padeda išvaryti žiemą ir prisišaukti pavasarį.

nuotrauka
Žiemą palydėjo ir rietaviškiai persirengėliai. Rietavo kultūros centro nuotrauka

 

Plungės kultūros centro nuotrauka
Užgavėnių persirengėliai visus žavėjo margaspalviais apdarais ir įmantriomis kaukėmis