Ar mokame traukti per dantį?

Jurgitos NAGLIENĖS nuotrauka
Menininkė Jolanta Rekašienė kviečia permąstyti pasakymo „traukti per dantį“ prasmę
Praėjusį pirmadienį Vieno kūrinio galerijoje Plungėje pristatyta menininkės Jolantos Rekašienės personalinė paroda „Pertrauktas per dantį“. Telšiškė, eksponuodama nedidelį daugelio kasdien naudojamą niekutį – tarpdančių siūlą su laikikliu, sugretina jį su gerai žinomu frazeologizmu „traukti per dantį“ ir kviečia iš naujo apmąstyti jo reikšmę bei prasmę.

Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete taikomąjį meną studijuojanti J. Rekašienė, pristatydama savo kūrinį, neslėpė, kad ši paroda jai – pirmoji. Kartu ir pirmoji pažintis su Plungėje, „ExLibrio“ kavinėje, veikiančia Vieno kūrinio galerija, apie kurią sužinojo tik sulaukusi galerijos įkūrėjo Tomo Danilevičiaus kvietimo prisistatyti Plungėje su savo kūryba.

Nors paroda pirmoji, tačiau kaip juokaudama sakė pati jos autorė, eksponatą jai ji pasirinko labai drąsiai, puikiai žinodama, kad šis pasirinkimas bus kritikuojamas žiūrovų tokiu dabar įprastu ir sunkiai atremiamu „argi čia menas?!“.

„Požiūris į meną dabar yra labai pasikeitęs. Tam įtaką daro jau ir dirbtinis intelektas, ir kiti procesai, vykstantys šiuolaikiniame pasaulyje. Dabar svarbu ne pats meno objektas, o idėja, kurią norima juo pasakyti“, – įsitikinusi J. Rekašienė.

O kokią idėją neša jos eksponuojamas tarpdančių siūlas? Pasak menininkės, visų pirma jis kviečia į kasdienius daiktus pažiūrėti kitu kampu. J. Rekašienė pasakojo sykį, valydamasi tarpdančius tokiu siūlu kaip šis, prisiminusi posakį „traukti per dantį“, kuris gali reikšti kažkokį ironišką pasakymą apie kitą žmogų, bet lygiai taip pat gali būti vartojamas kalbant apie burnos higieną.

Sugretinus šias dvi prasmes gimsta trečioji – patyčių, pajuokų higiena. Ar gali būti, kad mokymasis taikliai pasišaipyti iš savęs bei kitų ir kartu taikiai priimti tokius pasišaipymus irgi yra savotiška higiena, labai reikalinga augant ir bręstant asmenybei?!

Tai klausimai, į kuriuos rasti atsakymus nėra paprasta. O ir kelti juos šiuolaikinėje visuomenėje, kai mokyklose metami didžiuliai resursai kovai su patyčiomis, tarytum nepatogu, gal net nederama. Tačiau menas ir menininkai visais laikais gebėjo užčiuopti nepatogias temas bei kelti jas į dienos šviesą. Kas žino, gal vieną dieną į mokyklų programas bus įtraukti ir užsiėmimai, mokantys taiklių būdų pasijuokti iš savęs bei aplinkinių.

Apie tai ir kalba J. Rekašienės paroda „Pertrauktas per dantį“, kurią, beje, Vieno kūrinio galerijoje (Senamiesčio a. 5) bus galima pamatyti tik iki kitos savaitės. Pirmadienį telšiškės kūrinį pakeis naujas eksponatas, tikėtina, vėl provokuosiantis naujiems apmąstymams bei diskusijoms.