Jėgas suvienijo Plungės ir Rietavo meno mokyklos

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
Moksleivių sukurtas pano, papuošęs bibliotekos interjerą
Praėjusio penktadienio vakarą iki pat sutemų netilo šurmulys Plungės viešojoje bibliotekoje. Čia surengtas projekto „Jausti šviesą savo delnuose“ uždarymo renginys, apjungęs Plungės Mykolo Oginskio ir Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklų bendruomenes.
M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais sušvitusi biblioteka

Kaip per renginio atidarymą papasakojo bibliotekos laikinoji direktorė Gintarė Gurevičiūtė, projektas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, pradėtas vasario mėnesį paskaitų ciklu Plungės ir Rietavo meno mokyklų mokiniams bei mokytojams.

Paskaitas apie M. K. Čiurlionio kūrybą vedė Kasparas Pocius ir Edvardas Šumyla. Įgavę žinių moksleiviai pasiraitojo rankoves ir ne vieną mėnesį kūrė keramikos miniatiūras, pasitelkdami spalvas, raštus ir formas jungė mažyčius gabalėlius į bendrą kompoziciją, pasakojančią apie iškilų kompozitorių bei dailininką, augusį ir brendusį, o vėliau ne vieną paveikslą nutapiusį būtent čia, Plungėje.

Kaip suskaičiavo projektą koordinavę Plungės ir Rietavo meno mokyklų pedagogai Laima ir Tomas Danilevičiai, iš viso sukurti 266 darbai.

„Visko buvo, reikėjo molį minkyti, nešvariom rankom būti, sudžiuvusį nuo drabužių krapštyti, išdegtą graviruoti, – nelengvą procesą prisiminė L. Danilevičienė. – Ir iš mamų pylos gavau, ko taip ilgai su tuo moliu terliojamės. Bet rezultatas kalba pats už save. Norisi padėkoti bibliotekai, kad įsileido į savo erdves. O vaikams sakiau, kad ateity galės čia ateiti jau su savo vaikais ar anūkais ir parodyti tuos savo darbelius.“

Atėjusieji į renginį kviesti nieko nelaukti ir savo akimis pamatyti kompoziciją, papuošusią vieną iš bibliotekos sienų. O tada pasiklausyti muzikinės kompozicijos, kurią dovanojo Rietavo M. K. Oginskio meno mokyklos mokinė Liepa Rubavičiūtė (mokytoja Raimonda Jasinkienė) bei Plungės M. Oginskio meno mokyklos mokinių kamerinis ansamblis: Aušra Zubyė (smuikas) ir Svajūnė Stonytė bei Lėja Žutautė (kanklės), mergaičių mokytoja – Jūratė Zubienė.

Vakaras užbaigtas įspūdingu reginiu akims – ant bibliotekos sienų sušvitusiais M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais. Audiovizualinį pasirodymą, vėlų vakarą į parką sutraukusį būrius žmonių, parengė Vytautas Žarnauskas ir Adas Gecevičius.