Apdovanoti geriausi Stanislovo Riaubos tradicijų tęsėjai

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Parodos laureatai, komisijos nariai bei organizatoriai
„Norėtųsi perskaityti visą dalyvių sąrašą, pagerbiant kiekvieną autorių. Tai būtų kiekvienam menininkui paskata, bet dėl laiko stokos tai nėra įmanoma“, – kreipdamasis į būrį jaunųjų liaudies meno tradicijų puoselėtojų, į Plungę suvažiavusių iš įvairų miestų ir miestelių, kalbėjo Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas, dailininkas Jonas Rudzinskas.
Praėjusį penktadienį į Plungės kultūros centrą visi rinkosi ne šiaip sau – čia surengta iškilminga konkursinės parodos „Stanislovas Riauba – Žemaitijos Andersenas“ apdovanojimų šventė. Jos metu apdovanoti tautodailės tradicijoms, liaudies menui, jo tęstinumui bei sklaidai neabejingi jaunieji Žemaitijos krašto kūrėjai. Tarp jų – trys mūsiškiai.
Jaunųjų autorių kūrybą vertino kompetentinga komisija (iš kairės): A. Kuprelytė, S. Dacienė, J. Rudzinskas, Z. Leilionienė ir V. Tumėnas

Parodoje – 300 kūrinių

Gražia Plungės kultūrinio gyvenimo dalimi tapęs projektas „Stanislovas Riauba – Žemaitijos Andersenas“ – XXIII jaunųjų menininkų sąjūdis Žemaitijoje, kurio atgarsiai pasiekia net sostinę, – prasidėjo akordeono muzika. Ją dovanojo Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos auklėtinis Elijus Danilevičius – vienas iš visą mėnesį visuomenės dėmesio laukusios parodos autorių.

Elijaus akordeono garsai tą vakarą skambėjo ne kartą, kaip ir gražūs žodžiai parodoje besiskleidusiai kūrybai ir jos kūrėjams. Jų šiemet konkursinė paroda sukvietė kiek daugiau nei septynias dešimtis. Jaunieji talentai, kuriems – nuo 10 iki 19 metų, į Plungę atvežė net 310 kūrinių. Jie eksponuoti parodų salėje.

Anot Plungės kultūros centro tautodailės kuratorės bei šio konkurso organizatorės Jolantos Miltenės, šiųmetė paroda sulaukė ypač didelio visuomenės susidomėjimo. „Lankomumas mušė rekordus“, – kalbėjo ji, kartu pasidžiaugdama, kad jaunųjų Žemaitijos krašto kūrėjų parodos erdvė tapo ir vieta netradicinėms mokinių pamokoms, įvairioms edukacijoms.

„Šita paroda – klasika“

Jau 23-ius metus gyvuojančia paroda, neblėstančiu jos populiarumu pasidžiaugė ir Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, akcentavęs, jog labai svarbus senųjų tradicijų tęstinumas, kuris užtikrinamas per jaunų žmonių kūrybos džiaugsmą, prie kurio ženkliai prisideda ir mokytojai.

Nors meras stebėjosi parodos autorių ir jų darbų gausa, Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis atkreipė dėmesį į tai, jog paroda – kiek „aptirpusi“, tačiau dėl to nė kiek nepraradusi savo vertės bei prasmės.

Direktorius kalbėjo, jog visokia kūryba yra gerai, tačiau ši paroda ir joje besiskleidžiantys kūriniai – klasika. „Ši paroda kviečia prie tikrųjų vertybių, prie tikrojo liaudies meno ir prie tikrosios kultūros šaknų. Labai svarbu, kad turėtume prie ko sugrįžti, galėtume pasižiūrėti į savo šaknis, iš ko mes išaugome, – kalbėjo R. Matulis.

Jis džiaugėsi, jog parodos erdvėse visą mėnesį vyko gyvenimas: nuo pat ryto čia buvo vedamos pamokos, edukacijos. „Juk svarbu ne tik sukurti rezultatą, bet būti šiame procese, šioje parodoje. Dėkoju vaikams ir jaunimui, kad kuriate, ačiū mokytojams, sugebantiems šiuolaikiniam vaikui pasakyti, kas čia vyksta, ačiū kompetentingai komisijai, prisiimančiai atsakomybę vertinti jaunų žmonių kūrybą. Labai graži ir vertinga paroda“, – sakė R. Matulis.

Apie projektą žino net sostinėje

Net 72-jų autorių darbus atsakingai vertino J. Rudzinsko pirmininkaujama komisija, kurioje – menotyrininkas dr. Vytautas Tumėnas, tautodailininkė bei viena iš konkurso iniciatorių Zafira Leilionienė, Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus vyr. specialistė, etnologė Aldona Kuprelytė ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyriaus pirmininkė, Telšių kultūros centro etnografė Sigita Dacienė.

Prieš paskelbiant, ką nusprendė komisija, mintimis apie vieną gražiausių ir prasmingiausių projektų, kuris ne tik populiarina tautodailę tarp jaunimo, bet ir nuolat primena apie S. Riaubą – unikalųjį šventųjų ir „faifuoklių“, kaip savo kūrinius vadino pats autorius, drožėją, pasidalino komisijos pirmininkas.

„Nėra paprasta įvertinti. Ypač man, atvykstančiam čia nuo pirmojo konkurso ir matant visą dinamiką, kaip vystosi, kaip banguoja visas sąjūdis. Dėl to jis mums brangus, kad visoj Lietuvoj toks jaunimo renginys tėra vienas, todėl visur apie jį šnekam kaip apie pavyzdinį. Sunku pasverti, kas geriausias... Norėtųsi perskaityti visą dalyvių sąrašą, pagerbiant kiekvieną autorių. Tai būtų kiekvienam menininkui paskata, bet dėl laiko stokos tai nėra įmanoma. Svarbiausia, kad skleistųsi riaubiškos tradicijos, nuoširdumas, paprastumas. Jūs turite iškėlę nešti Riaubos vėliavą“, – kalbėjo pirmininkas.

nuotrauka
Pasigrožėti jaunųjų Žemaitijos kūrėjų darbais rinkosi ne tik plungiškiai, bet ir svečiai iš kitų miestų
 

Apdovanoti geriausieji

Prieš parodų salėje išsirikiuojant konkurso laureatams, daugiausiai žiūrovų simpatijų sulaukusiems „riaubukams“ bei kitiems įvairius prizus gavusiems jauniesiems kūrėjams, buvo pagerbti visų jų mokytojai, kurie, kaip ne sykį akcentuota renginio metu, duoda pradžią jauno žmogaus kūrybiniam keliui.

Ėmus skelbti šiųmetės parodos laimėtojus, paaiškėjo, jog tarp keturių geriausiųjų – net trys mūsiškiai. Jauniausiai mūsų krašto kūrėjai – vos vienuolika, nors pažiūrėjus į jos darbus nė nešautų mintis, kad juos sukūrė tokios jaunos rankos. Ši talentinga mergaitė – Platelių meno mokyklos mokytojos Linos Ruginienės auklėtinė Vaida Ruginytė, kuriai laureato diplomą iškovojo išskirtiniai jos tapybos darbai. Mokinės įvertinimu džiaugėsi ir jos mokytoja, kuri šiųmetinei parodai iš viso paruošė šešis jaunuosius kūrėjus.

nuotrauka
Jauniausiai parodos laureatei V. Ruginytei – vos vienuolika
 

Dvigubai didesnį būrį talentų į konkursinę parodą atvedė tautodailininkas bei mokytojas Viktoras Raibužis. Vienas iš jų – aštuoniolikmetis Plungės „Saulės“ gimnazijos moksleivis Osvaldas Raudys – apdovanotas už geriausius skulptūros darbus.

Dar vienas laureatas iš mūsų krašto – penkiolikmetė rietaviškė Goda Velykytė. Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijoje besimokanti jaunoji „riaubukė“, kurios mokytoja – Rima Drevinskienė, įvertinta už geriausius grafikos darbus.

Laureato titulu šiemet pasipuošė ir mokytojos Reginos Aleksandravičienės auklėtinė Emilė Bagužaitė. Trylikametė, atstovavusi Telšių „Atžalyno“ progimnazijai, įvertinta kaip geriausia amatininkė.

Kaip ir kasmet, apdovanoti ir daugiausiai žiūrovų simpatijų sulaukę „riaubukai“. Savo prizus tradiciškai skyrė ir Plungės bičiuliai iš Švedijos – Boksholmo komuna „Draugas draugui“, taip pat ir kiti rėmėjai.

Prizo sulaukė ir jauniausia konkurso dalyvė – vos devynerių tapytoja Ema Mikaitė. Platelių meno mokyklos Žemaičių Kalvarijos dailės skyriuje besimokančios mergaitės mokytoja – Vaida Blistrubienė.

nuotrauka
R. Matulis apdovanoja jauniausią parodos autorę E. Mikaitę
 
nuotrauka
Komisija pasigedo Užgavėnių kaukių, jų eksponuota vos viena kita. Šios autorius – dvylikmetis plungiškis Gustas Tamošauskas

 

Geriausiu skulptoriumi pripažinto O. Raudžio kūrinys