Atidaryta mamos ir sūnaus fotografijų paroda

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Alma ir Augustas pristatė bendrą projektą – kūrybinių kelionių metu gimusią fotografijų parodą
Antradienį, baigę dienos darbus, plungiškiai skubėjo į Plungės kultūros centrą, kurio fojė visų dėmesio laukė fotografijų paroda. Net išrankiausio meno gerbėjo akį traukiančių nuotraukų, kurių dažna – it paveikslas, autoriai – Alma Riebždaitė ir Augustas Murašovas, Rietave gyvenantys mama ir sūnus. „Mane fotografija įtraukė, kai aš pamačiau, kad kiekvienas kadras gali būti kitoks, ir kokią jis turi didelę įtaką tavo pasaulėžiūrai“, – kalbėjo Augustas, pasak kurio, parodoje eksponuojamos geriausios jo fotografijos, atrinktos iš tūkstančių kadrų, užfiksuotų kūrybinių kelionių su mama metu.
Fotografijos paroda „Laisvė“

Fotografija lydi nuo vaikystės

Alma ne kartą yra pasakojusi, jog pirmoji pažintis su fotografija įvyko dar tada, kai ji mažytė tamsiame kambarėlyje, apšviestame raudonos lemputės, tėveliui padėjo ryškinti nuotraukas. Vėliau rietaviškė buvo jau ne tik stebėtoja – studijuodama nusipirko vadinamąją muilinę ir ėmė fiksuoti patinkančius objektus, žmones, akimirkas. Muilinę keitė telefonas, pastarąjį – fotoaparatas, vėl telefonas. Taip Alma ir žengė per gyvenimą, lydima fotografijos, ir nė nepastebėjo, kaip jos pomėgio fotografuoti dėka į nuotraukas sugulė visa augančių vaikų istorija.

Jaunos moters talentas pagauti gražiausius kadrus neliko nepastebėtas – 2021-aisiais plungiškė fotografijos meno puoselėtoja Kristina Paulauskaitė Almą pakvietė sudalyvauti Plungės miesto šventės fotoalėjoje.

Netrukus talentinga rietaviškė papildė Plungės ir Rietavo krašto fotoklubo „Žybt“ narių gretas ir savo kūrybą pristatė metinėje parodoje, po kurios jos nuotraukos atsidūrė fotoklubo „Žybt“ jubiliejiniame leidinyje.

2022-aisiais vėl laukė fotoalėja, po to – tarptautinis fotopleneras Žemaitijos nacionaliniame parke „Kintanti ir keičianti realybė“, kiti įvairūs projektai, žygiai, dalyvavimas tradiciniuose fotografijos renginiuose bei parodose, po kurių Alma jautėsi pasisėmusi naujų žinių, įgijusi patirties.

Rietaviškė prisipažino, jog labai patinka fotografuoti vaikščiojant ir keliaujant. Taip esą gimsta ne tik nuotraukos, bet ir tekstai, mat viena iš moters veiklų yra ir rašymas. Dažnai į įvairius pasivaikščiojimus ir keliones Alma leidžiasi su sūnumi Augustu. Drauge „vyksta“ ir fotoaparatas. Fotografuoja tiek rietaviškė, tiek jos keturiolikmetis jaunėlis, kurio nuotraukose dažnai dominuoja mama.

Mamos bei sūnaus užfiksuotais kadrais ir gali pasigrožėti parodos „Laisvė“ lankytojai.

Kūrybiniai ieškojimai

Pasakodama, kaip gimė parodos eksponatai, rietaviškė prisipažino, kad į menines keliones išviliodavo ne ji sūnų, o jis ją, kviesdamas pasivaikščioti ir pabūti jo modeliu.

„Turėdavau apsirengti, pasipuošti. O kartais mūsų fotografiniai nuotykiai vykdavo po darbų, tiesiog keliaujant į parduotuvę ar piceriją, kai jau būdavau pavargusi. Šitų mažų fotografinių žygių metu, kurie daugiausia vykdavo Rietavo parke ir mieste, ieškodavome netikėtų rakursų ir gaudydavome šviesą. Daug diskutavome apie fotografiją, iš pradžių sūnų mokydavau aš, tačiau paskui jis pradėjo žinoti, kaip nori fotografuoti. Vykdavo kūrybiniai ginčai, o galiausiai savo fotografu pradėjau visiškai pasitikėti“, – kalbėjo parodos autorė.

Apie parodą bei fotografiją pasakojo ir Augustas, kuris su fotoaparatu nesiskiria jau metus: „Mane fotografija įtraukė, kai aš pamačiau, kad kiekvienas kadras gali būti kitoks, ir kokią jis turi didelę įtaką tavo pasaulėžiūrai. Labai norėjau nufotografuoti savo mamą, kad pamatytų gyvenimą kitu kampu. Tai paėmiau fotoaparatą ir pradėjau fotografuoti. Iš tūkstančių padarytų kadrų vieni iš geriausių yra čia, parodoje“.

Jaunasis parodos autorius neslėpė, jog už pamokas, kaip elgtis su fotoaparatu, į ką reikia atkreipti dėmesį, norint padaryti gerą kadrą, dėkingas savo mamai. „Kai išmokau valdyti šviesą, gražiai sumodeliuoti veidą, kad fotografija būtų tokia, kokia ji turi būti – su emocija, visas procesas pradėjo džiuginti ir vis labiau įtraukti. Norėčiau visą gyvenimą keliauti drauge su fotografija. Užkabina tai, kad kiekvienas kadras yra skirtingas. Tas šviesos spindulys... Visa mažų detalių visuma padeda sukomponuoti puikią nuotrauką, patinkančią ne tik pačiam, bet ir kitiems“, – mintimis dalijosi Augustas.

Po parodos pristatymo Almą ir Augustą sveikino jų artimieji, bičiuliai ir bendraminčiai, linkėję, kad niekada nenutrūktų jų šeimos kūrybiškumo siūlas. Prie sveikinimų prisidėjo ir Plungės kultūros centro tautodailės kuratorė Jolanta Miltenė.

Vėliau visus susirinkusiuosius rietaviškė pakvietė į edukaciją, kurios dalyviai kviesti piešiant pratęsti pasirinktos fotografijos fragmentą. „Ne rekonstruokite nuotrauką, pratęskite ją kūrybiškai. Taip kiekvienas žmogus, pasitelkdamas savo vaizduotę, nupieš skirtingus piešinius“, – ragino Alma, nepamiršdama padėkoti visiems, atėjusiesiems pasidžiaugti jos ir sūnaus kūrybos vaisiais.