Garbės piliečio vardas – „Platelē“ dainininkui ir šokėjui

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
P. Šatkauskas (centre) su „Platelē“ ansamblio nariais
Ne taip seniai Plateliuose praūžė tradicinės Joninės, sukvietusios smalsuolių ne tik iš aplinkinių vietovių, bet ir iš tolimų šalies miestų bei miestelių. Užgesus Joninių laužams, plateliškiai netrukus visuomenę pakvietė paminėti Šv. Petro ir Povilo dieną. Ta proga vietos žmonės kaip įprastai paruošė turtingą programą, kurios renginiai miestelėnus bei svečius džiugino ne vieną dieną. Paskutiniai Petrinių štrichai sudėlioti sekmadienį, kuomet Platelių dvaro svirne surengta plateliškių sueiga. Gražiu jos akcentu tradiciškai tapo garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija. Šįmet garbingas titulas atiteko Žemaitijos nacionalinio parko (ŽNP) folkloro ansamblio „Platelē“ dainininkui bei šokėjui Paulinui Šatkauskui.
Šiųmetį Platelių garbės pilietį P. Šatkauską pirmoji pasveikino R. Perverzeva

„Aš geras, nes jūs geri“

„Tas žmogus garsina Platelių kraštą, įkvepia, nes visada yra geros nuotaikos, su širdį glostančia šypsena. Tai – žmogus, turintis didelę įtaką mūsų krašto folkloriniam gyvenimui“, – išlaikydama intrigą apie plateliškį, išrinktą papuošti garbės piliečio vardu, kalbėjo Platelių bendruomenės pirmininkė Rigonda Pereverzeva.

Plačiau pristatyti svarbų vardą savo darbais nusipelniusį plateliškį buvo pakviestas vienas iš „Platelē“ vadovų – Aivaras Alminas. Jis juokavo nesuprantantis, kodėl tai turi daryti, nes tą žmogų pažįsta vos trisdešimt metų.

„Su šiuo žmogumi, kaip ir su daugeliu kitų mano gyvenime, mane suvedė daina. Iš tos dainos paskui išplaukė daug visko. Bet būtent per dainą sužinojau, koks tai gilus ir paprastas žmogus. Paprašęs jo pagalbos – visada sulauksi. Tai žmogus, nebijantis pasakyti savo nuomonę, daug duodantis jį supantiems žmonėms“, – gražiai apie šiųmetį Platelių garbės pilietį atsiliepė A. Alminas.

Jam antrino ir kita „Platelē“ narė bei ŽNP direkcijos Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė, kultūrologė Aldona Kuprelytė, susirinkusiesiems priminusi, jog dėmesio centre sekmadienį atsidūręs plateliškis anuomet buvo laivo „Gervazas“ kapitonas, grojo sovietmečiu veikusioje dūdų grupėje.

„Su muzika jis nesiskiria iki šiol – dainuoja ir šoka mūsų ansamblyje, gieda bažnyčios chore. Tai – nuostabus žmogus. O kaip jis šoka senovišką polką – tiesiog tirpstu“, – kalbėjo A. Kuprelytė ir drauge su R. Pereverzeva pakvietė į priekį P. Šatkauską. Kitąmet aštuoniasdešimties metų jubiliejų minėsiančiam plateliškui garbės piliečio vardas suteiktas už nuopelnus Plateliams, už šio krašto vardo garsinimą ir pluoštą kitų gražių darbų.

Pagarsinus, kam šiemet atitenka svarbus įvertinimas, dvaro svirnas paskendo plojimuose. O pats naujasis garbės pilietis stovėjo nedrąsiai ir vis kuklinosi: „Kad aš paprastas žmogus – kam tokie apdovanojimai. Juk Plateliuose yra ir geresnių. Esu tik eilinis žmogus“.

Pasveikinti P. Šatkauską rinkosi artimieji ir bičiuliai, negailėję jam gražių žodžių, vis kartoję, kad jis – nepaprastai geras žmogus. „Aš geras, nes jūs geri“, – jiems atitarė apdovanotasis.

Laukė įdomūs pranešimai

nuotrauka
 Medžio meistras bei kryždirbys A. Vaškys papasakojo apie svirne eksponuojamus kūrinius

Prieš garbės piliečio vardo suteikimo ceremoniją į visus susirinkusiuosius kreipėsi ir renginyje dalyvavęs Platelių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus parapijos klebonas Klemensas Jaraminas.

„Sveikinu ištverminguosius, kurie po vakarykščio koncerto ežero pakrantėje, kur suplaukė jūra žmonių, čia atėjo, – kalbėjo dvasininkas ir priminė, jog šiemet Platelių parapija mini savo 500 metų jubiliejų. – Tai – išskirtinis momentas. Labai gražiai sutampa, kad ir parapija švenčia, ir miestelis, juk Plateliai šiemet – Lietuvos mažoji kultūros sostinė. Ne veltui vakar tokia jūra žmonių suvažiavo. Juk nuo seno žmones traukė kultūra, jos dvelksmas. Ko gero, tai, kad Plateliai 2023-aisiais neša mažosios kultūros sostinės vėliavą, taip pat duoda savo – pritraukia žmonių“.

Negailėdamas pagyrų gražiai šventei, klebonas nepamiršo pasidžiaugti ir gražiais plateliškių darbais – važiuojant nuo Platelių Beržoro kapinių link pastatytu kryžiumi. Čia, Plateliuose, anot klebono, kryžiai, koplytstulpiai ir kiti sakraliniai objektai rūpi ne tik bažnyčiai, bet ir patiems parapijiečiams. „Esu pastebėjęs, kad į mūsų žemėje esančius religinius simbolius dėmesį atkreipia ir užsieniečiai turistai“, – sakė K. Jaraminas.

nuotrauka
Klebonas K. Jaraminas pasidžiaugė plateliškių daromais gražiais darbais

Prie sveikinimų prisidėjo ir R. Pereverzeva bei ŽNP direkcijos vadovas Ramūnas Lydis, taip pat džiaugęsi prie Platelių jachtų klubo išvakarėse praūžusiu koncertu – žemaitiška opera „Gervazo dūzgės“. Anot bendruomenės pirmininkės, tokie renginiai gimsta tik tuomet, kai susitelkia visa bendruomenė – vienas žmogus nieko nepadarysi.

Tą patį kalbėjo ir R. Lydis. „Vakar Plateliai pasirodė esantys ne mažoji, o didžioji Lietuvos kultūros sostinė. Visa tai – paprastų žmonių nuoširdaus darbo dėka. Net jei nusiperki renginio organizavimo paslaugą, tokios emocijos, kokia tvyrojo vakar, nesukursi“, – kalbėjo jis.

nuotrauka
P. Šverubas pateikė daug įdomių faktų apie ežerų gintarą

Po sveikinimų kalbų sueigos dalyvių laukė du įdomūs pranešimai. Vilniaus dailės akademijos profesoriaus parengtą pranešimą apie gintarą Žemaičių aukštumos ežeruose skaitė istorikas Povilas Šverubas, o A. Kuprelytė papasakojo įdomių dalykų iš Platelių parapijos ir bažnyčios istorijos. Pastarojo pranešimo autorius – istorikas, kraštotyrininkas Kazys Misius.

nuotrauka
Sueiga sukvietė būrį plateliškių