Baigėsi vilkų medžioklės sezonas

Ni­jolės JAN­KU­VIENĖS nuo­trau­ka
S. Ven­ga­lis: „Sustabdžius sezoną medžiotojų rankos surištos“
Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja pra­nešė, kad pra­ėju­sią sa­vaitę baigė­si vilkų med­žio­ji­mo se­zo­nas, nes su­med­žio­tas vi­sas nu­sta­ty­tas jų li­mi­tas – 190 vilkų. Neb­lo­gus re­zul­ta­tus dek­la­ra­vo ir Plungės ra­jo­no med­žio­tojų ir žvejų drau­gi­ja – per šį se­zoną Plungės ra­jo­ne ir Rie­ta­vo sa­vi­val­dybė­je su­med­žio­ti 7 vil­kai. Skai­čius ne­ma­žas, ta­čiau, pa­sak drau­gi­jos pir­mi­nin­ko Sau­liaus Ven­ga­lio, jis ro­do gąsdi­nan­čią ten­den­ciją.



Se­zo­nas nu­trauk­tas anks­čiau

Pa­gal Med­žioklės Lie­tu­vos Res­pub­li­kos te­ri­to­ri­jo­je tai­syk­les, šiuos žvėris ga­li­ma med­žio­ti nuo spa­lio 15 d. iki ko­vo 31 d., ta­čiau su­med­žio­jus jų tiek, kiek bu­vo pa­tvir­tin­ta, se­zo­nas nu­trau­kia­mas.
Per­nai vil­kai baig­ti med­žio­ti tik ko­vo 9 dieną (il­gesnį se­zoną lėmė dėl CO­VID-19 pan­de­mi­jos pa­skelb­tas ka­ran­ti­nas ir įves­tas drau­di­mas judė­ti tarp sa­vi­val­dy­bių), už­per­nai – sau­sio 16-ąją.
Kaip pra­ne­ša Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja, šįkart vilkų bu­vo su­med­žio­ta 47-ių ra­jonų sa­vi­val­dybė­se. Dau­giau­sia – 13 – Kėdai­nių, po 12 vilkų su­med­žio­ta Anykš­čių ir Ro­kiš­kio sa­vi­val­dybė­se, Uk­mergės sa­vi­val­dybė­je – 11.
Plungės ra­jo­no med­žio­tojų ir žvejų drau­gi­ja mi­nis­te­ri­jai nu­rodė, kad Plungės ra­jo­ne ir Rie­ta­vo sa­vi­val­dybė­je bu­vo pa­ties­ti 7 pil­kiai. Pir­ma­sis jų nuo med­žio­tojų kul­kos kri­to pra­ėju­sių metų spa­lio 28 d., pa­sku­ti­nis – sau­sio 10-ąją.
Tie­sa, tiks­lių duo­menų, kiek iš šių vilkų nu­šau­ta Plungės ra­jo­no, o kiek – Rie­ta­vo sa­vi­val­dybės miš­kuo­se, ne­tu­ri­ma, mat drau­gi­jai su­plau­kia duo­me­nys iš abiejų jų, be to, čia med­žio­ja ne tik Plungės ir Rie­ta­vo, bet ir klaipė­diš­kių med­žio­tojų būre­liai ir klu­bai.


„Med­žio­to­jams ran­kos su­riš­tos“

„Sa­ky­čiau, ne­ma­žai šįkart su­med­žio­ta. Tai vie­nas di­des­nių skai­čių, nes anks­tes­nių se­zonų re­zul­ta­tas būda­vo 3, kar­tais 4. O šįkart net 7. Bet tai tik pa­ro­do, kad vilkų po­pu­lia­ci­ja au­ga. Ir la­bai gai­la, kad cent­rinė vald­žia į tai nu­mo­ja ran­ka. Jau se­niai reikė­jo di­din­ti li­mi­tus, il­gin­ti med­žioklės se­zoną. Bet pa­skel­bia pa­baigą ir vis­kas – med­žio­to­jams ran­kos su­riš­tos. Nors an­tai bi­čiu­lis pa­sa­ko­jo ne­se­niai Nar­vai­šių pusė­je matęs bėgant net 6 ar 7 vil­kus“, – pa­sa­ko­jo S. Ven­ga­lis.
Pa­sak jo, pa­sta­rai­siais me­tais su­si­darė ga­na pa­lan­kios sąly­gos vil­kams. Dėl išp­li­tu­sio af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro miš­kuo­se pa­si­tai­ky­da­vo šernų dvėse­le­nos, tad pil­kiai galė­jo tarp­ti net neeik­vo­da­mi jėgų med­žiok­lei. Ypač pa­si­sekė mais­to sau ieš­ko­ju­siems Alsėd­žių, Pla­te­lių ir Ša­tei­kių miš­kuo­se, nes ta­me ra­jo­no pa­kraš­ty af­ri­ki­nis kiau­lių ma­ras pri­darė dau­giau­siai ža­los, čia kurį laiką net bu­vo pa­skelb­ta ekst­re­ma­li si­tua­ci­ja.
„Aš su­pran­tu, Eu­ro­pos Sąjun­ga spaud­žia, Lie­tu­va yra pa­si­ra­šiu­si di­rek­tyvą dėl vilkų iš­sau­go­ji­mo, bet vi­sur tu­ri būti tai­ko­mas pro­tin­gu­mo kri­te­ri­jus. Ne išim­tis – ir čia. Kaip be­būtų, tu­ri­me re­gu­liuo­ti vilkų po­pu­lia­ciją. O kai žmo­gus ne­sii­ma prie­mo­nių ir ku­rios rūšies su­si­da­ro per­tek­lius, pa­ti gam­ta įsi­ki­ša, pra­si­de­da li­gos. Med­žio­to­jai ste­bi­si, kad at­si­ran­da niežų ap­sėstų vilkų, nu­šau­na­ma jų su išp­li­ku­siais kai­liais, nors metų me­tais ši­to nėra buvę. Gam­ta pra­de­da natū­ra­lią at­ranką“, – įsi­ti­kinęs drau­gi­jos pir­mi­nin­kas.


Ne­links­mos pro­gnozės dėl atei­ties

Il­ga­me­tis med­žio­to­jas pa­pa­sa­ko­jo ir apie vilkų med­žioklės ypa­tu­mus. Pa­sak jo, nušauti sveiką, budrų vilką – la­bai sun­ki už­duo­tis. Esą žmo­gui at­ėjus prie miš­ko, net už dviejų kvar­talų esan­tis vil­kas tą iš­girs­ta ir trau­kia į tankmę.
Ži­no­da­mi tai med­žio­to­jai pil­kiams kar­tais pa­ruo­šia sa­vo­tiš­kus spąstus – rau­do­no­mis vėliavėlė­mis ap­rai­šio­ta vir­ve ap­tve­ria tam tikrą miš­ko plotą. Esą jau­nes­ni ir pa­tir­ties sto­ko­jan­tys vil­kai pa­pras­tai ne­drįsta lįsti per to­kią virvę, juos gąsdi­na vėliavė­lių plaz­de­ni­mas. Bet jei vil­kas – su pa­tir­tim, pralįs pro apa­čią ir nurūks sa­vo ke­liais.
S. Ven­ga­lio nuo­mo­ne, su­si­rūpin­ti au­gan­čia vilkų po­pu­lia­ci­ja reikėtų ne tik dėl ūki­ninkų pa­ti­riamų nuo­sto­lių, kai pil­kiai įsi­su­ka į gy­vu­lių ap­tva­rus.
„Vil­kas yra toks gyvū­nas, kad vi­sad ren­ka­si leng­viau pa­sie­kiamą grobį. Žmonėms kol kas nėra ko bai­min­tis, dau­gybę metų ne­girdė­ti, kad vil­kas būtų ką puolęs. Bet jei koks 1–2 sa­vai­tes ba­davęs vil­kas pa­ma­tys pa­miš­ke ei­nantį vaiką... Ne­ga­li ži­no­ti, kas to­kiam gyvū­nui šaus į galvą. Todėl vald­žios vy­rai turėtų rim­tai pa­si­domė­ti si­tua­ci­ja ir pa­svars­ty­ti, kas galėtų būti, jei ne­bus ima­ma­si prie­mo­nių.“