
Naujausios
Ateities vizijų renginys
Prieš kelerius metus tokiais šaukštais „Žalosios savaitės“ metu Berlyne apdovanojo viena vokiečių kompanija. Tada jais kabinome ledus, pagamintus iš lubinų pieno, gėrėme kažin kokią futuristinę gaivą ir stebėjomės daugybe maisto ir kitokių naujovių, kurios šiomis dienomis nebėra tokios stebinančios.
Tai svarbiausias ir didžiausias (bent jau Europoje) žemės ūkio, sodininkystės ir maisto pramonės ateities vizijų renginys, kuriuo vieną savaitę gyvena visa didžiulė Vokietija bei kitos šalys.
Tai ne tik pažinimo, bet ir valgymo, skanavimo, mėgavimosi maistu ir gėrimais šventė, kur gali smaguriauti Norvegijos lašišomis, Suomijos elniena su bruknėmis arba Australijos stručių kepsniais. Turbūt nėra tokio valgomo ar geriamo dalyko, kurio negalėtum čia įsigyti, – ar tai būtų egzotiškiausi prieskoniai, ar rečiausių vaisių uogienės, ypatingi vynai. Sunku net išvardinti, reikia pamatyti. O kai kartą pamatai, kitais metais nori vėl sugrįžti.
Šiemet – kitokia
Šiemet tradicinė „Žalioji savaitė“, artėjanti prie šimtmečio, irgi įvyko, bet kitokia – virtuali. Be stendų, dalyvių, be minių lankytojų. Dėl pasaulį apėmusios pandemijos šįkart įvairūs pasisakymai, seminarai-vebinarai, pasitarimai, mokymai ir net apdovanojimai vyko nuotoliniu būdu. Su viltimi, kad kitais metais bus geriau.
Laimė, žmonija jau yra pasiekusi tokį technikos išsivystymo lygį, kad nemažą dalį reikalų galime sutvarkyti iš namų. Dirbame, mokomės, bendraujame, švenčiame, liūdime, pramogaujame internetu. Kitas klausimas, ar įprasime prie tokio „zoom-zoom“ gyvenimo? O gal jis mums taps toks įprastas, kad norėsime ir toliau taip gyventi?
Karvės ar kombaino į kompiuterį nesukiši – nebent gražią jų nuotrauką ar mokomąjį filmuką. Bet vaikai, o ir suaugę, mieliau apžiūrinėja tikrą juodmargę ir ragauja vietoje pamelžto pieno (o koks skonis!).
„Žalioji savaitė“ tuo ir įdomi: čia ir maniežas įvairių veislių žirgų pasirodymams, kitur gi storakojai sunkieji darbiniai arkliai tingiai rupšnoja šieną. Čia ir paršavedė su būriu žinduklių, ir višta su viščiukais, galybė įvairiausių triušių, avių, jaučių, veršių.
Po kurio laiko jau net nebesusigaudai, ar tą patį toną sveriantį jautį matai, ar čia jau kitas „gražuolis“. Nustebino ir šalia modernios šiuolaikinės technikos eksponuota sena arklinė šienapjovė bei grėbiamoji. Žiūrint šiuolaikinėmis akimis – tai tokia egzotika.
Dažnai tokiose parodose didmiesčių vaikai tikrus gyvulius išvysta pirmą kartą. Berlyne, turinčiame daugiau gyventojų nei visa Lietuva, gyva višta ar paršiukas yra nepaprastai įdomus eksponatas. Ypač jei juos dar gali ir paglostyti.
Sunku atsitraukti
Na ir kas, kad kai kurie paviljonai pakutena nosis savo natūraliais gyvuliškais aromatais. Jie tuojau pasimiršta, kai nueini į Nyderlandų Karalystės paruoštas ir papuoštas gėlių sales. O gal reikėtų sakyti salas?
Sausio mėnesį, kai įprastai vyksta „Žalioji savaitė“, Berlyne, kaip ir pas mus, tuo metu dažnai lauke baltuoja sniegas. O štai olandų paviljonuose – tarsi stebuklinėje pasakoje apie gėlių karalystę: žydi narcizai, obelys, rožės ir tulpės. Tokia žiedų įvairovė, kad sunku ją apsakyti. Kiek įdėta pastangų ir laiko, kad tie žiedai sodriomis spalvomis pražystų būtent sausį.
Nyderlandų gėlynai visada įkalindavo iki pat uždarymo valandos. Ir ne tik žiedų įvairovė, bet ir gausybė sodinukus, sėklas, šakniagumbius pardavinėjančių olandų sodininkų, aiškinančių, kaip paprasta visą tą grožį užsiauginti patiems. Kartą susižavėjau nuostabiais meileniais – tokie didžiuliai pilnaviduriai, rausvi ir geltoni, tarsi jurginai. Tik kažkaip nuliūdo jie, pargabenti į Lietuvą. Po poros metų apie šias puikias gėles liko tik prisiminimas.
Iš ko liesime sūrius ar kepsime šakočius?
Reikia tikėtis, kad tokia nestandartinė, virtuali šiųmetinė „Žalioji savaitė” taip pat liks tik prisiminimas ir jau netrukus galėsime grįžti prie mums įprasto gyvenimo. Nors įvairių neramių signalų pasitaikydavo ir anksčiau.
Štai Lietuva, pernai į Berlyną siųsdama savo atstovų delegaciją, dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės turėjo apriboti kai kurių ūkininkų galimybę dalyvauti parodoje ir eksponuoti kiaulieną bei jos gaminius. Dėl to kiaulienos dešros buvo pakeistos elnienos dešrelėmis. Lietuviai pristatė ir didžiulį varškės sūrį, kurį liejo ar ne iš tonos pieno. Taip pat milžinišką, vos ne centnerį sveriantį šakotį.
Iš ko liesime sūrius ar kepsime šakočius, jei nesiliaus gąsdinti neramūs signalai ne tik apie kiaulių marą, bet ir paukščių gripą bei drastiškai mažėjantį melžiamų karvių skaičių?!
Kažkur prie Kauno, girdėjau, atsirado skėrius auginanti ferma. Teigiama, kad miltai iš šių gyvių gali praturtinti mūsų maistą labai geros kokybės proteinais. Tiesa, jie esą kol kas naudojami tik gyvulių pašarams. Kas žino, gal po kiek laiko Lietuva „Žaliojoje savaitėje“ savo paviljone siūlys kokį kepsnį su skėrių pabarstais ir usnių šaknų padažu?! Neabejoju, sulauktume didelio susidomėjimo.