
Naujausios
Žuvis – sveika ir naudinga?
Naudinga ar… nuodinga? Turbūt ne vienos šeimininkės maisto atsargų lentynoje rasis ir tuno konservų indelis. Greita, patogu, skanu ir sveika šeimai ar netikėtam svečiui apsilankius. Ir tuno kepsnius bent jau ikipandeminiais laikais tikrai siūlydavo ne vienas restoranas. Šios žuvies, turbūt, esame valgę visi, bet ne visi žinome, kad tunas yra tikra gyvsidabrio taupyklė.
Mokslinių tyrimų duomenimis, jei gyvsidabris į mūsų kūną patenka per burną, esą nieko ypatingai baisaus negalėtų nutikti, nes organizmas jį pašalina įprastu būdu. Kur kas blogiau, jei gyvsidabrio prisikvėpuojame – tada jis sutrikdo organizmo fermentų veiklą, pažeidžia įvairų organizmo sistemų, ypač centrinės nervų, veiklą. Organiniai gyvsidabrio junginiai gyvybei yra daug nuodingesni už neorganinius ir už laisvą metalą.
Iš kur tunas prisiryja to gyvsidabrio, tampa aišku šiek tiek pasigilinus į šios žuvies gyvenimo būdą. Gamta kūrėja apdovanojo tuną daug kuo. Mokslininkai nustatė, kad jis protingesnis nei šuo. Įstabaus svorio, nes gali užaugti iki kelių šimtų kilogramų, labai aptakaus, raumeningo, torpedos formos kūno, dėl ko ši žuvis ne be reikalo vadinama „vandenynų ferari“.
Tunai gali gyventi ir vandenyno paviršiuje, ir nardyti giliai, geba plaukti labai greitai, net iki 70 km/h greičiu, ir ilgai. Jie nuolatos migruoja ir ieškodami maisto, ir keliaudami į nerštavietes. Kai kurios rūšys neršia Meksikos įlankoje Šiaurės Amerikos pietryčiuose. Maitintis plaukia per visą Atlanto vandenyną, apimantį apie penktadalį planetos paviršiaus, o suaugusios neršti vėl grįžta į atgal į Meksikos įlanką. Jei pavyksta išvengti žvejų tinklų, gali išgyventi iki kelių dešimtmečių.
Tai yra brangiausia ir daugiausiai pasaulyje vartojama žuvis. Žvejojamos 8-ios tuno rūšys. Dėl kasmet augančio sušių populiarumo ir kylančios kitų tuno mėsos produktų paklausos kai kurios šios žuvies rūšys grėsmingai priartėjo prie išnykimo ribos, todėl jų komercinė žūklė ribojama kvotomis. Nuolat skamba perspėjimai, kad kai kurios rūšys, nesustabdžius komercinės ar mėgėjiškos žvejybos, išnyks amžiams. Deja, vaikydamiesi pelno šiuolaikiniai žvejai suranda vis įmantresnių būdų, kaip sugauti trokštamą laimikį nežiūrėdami į tai, kad vieną dieną jis gali būti paskutinis.
Milijonai už žuvį
Japonijos žuvies aukcione prieš porą metų vienas sparčiausiai nykstančių bluefin rūšies 278 kilogramus svėręs tunas buvo parduotas už 2,7 mln. eurų. Ši rūšis Japonijoje ypač mėgstama, iš jos daugiausiai ruošiami sušiai.
Tunas – viena iš nedaugelio žuvų rūšių, kurios gali palaikyti šiek tiek aukštesnę nei jas supanti aplinka kraujo temperatūrą. Ši evoliucijos išgryninta savybė gyvūnui leidžia greičiau plaukti. Bet tam reikalingas deguonis, kurį giliai į vandenyną panirusi žuvis sugraibo burna košdama vandenį. Dėl to tunai visada plaukia pražiotais žiomenimis, be to, ši žuvis yra plėšrūnė.
Kai kurie vandenyje gyvenantys mikroorganizmai sugeba gyvsidabrį paversti į metilgyvsidabrio junginius, kurie kaupiasi žuvyje ir kituose vandens organizmuose. Taip eiklusis tunas to gyvsidabrio ir prisiryja daugiau nei kitos žuvys. Žinoma, suvalgius gabalėlį tuno, gyvsidabriu neapsinuodysime, tačiau jei į mūsų kūnus pateks daugiau šio metalo organinių junginių, galima susirgti Minamatos liga, pavadinta pagal Japonijos miesto, kuriame 1956 m. buvo atrasta gyvsidabrio taršos sukelta liga, vardą. Šios ligos prevencijai Minamatos vardu pavadinta konvencija daugelis valstybių yra apribojusios gyvsidabrio naudojimą. Šį dokumentą pasirašė ir Lietuva, jis mūsų šalyje įsigaliojo prieš trejus metus.
Jau kuris laikas vyksta gan rimtos diskusijos ir kovos – leisti toliau žvejoti ir vartoti tuną ar uždrausti masinę komercinę žvejybą. Kai kurių šios žuvies rūšių nuo XX a. pradžios sumažėjo iki 90 proc. Be to, tunai žvejojami gan žiauriai, proceso metu pražudoma ir daug kitų jūrinių gyvių bei paukščių, įsipainiojančių į žvejų tinklus. Bet... Viename iš užsienio informacinių portalų pavyko aptikti, kad komercinė tuno žvejyba 2018 m. atnešė 40,8 milijardo dolerių pelno.
Matyt, tunai dar ilgai negalės ramiai nardyti vandenyno gelmėse, jei iš viso liks kam nardyti.